prihodi
Izvor: Licencirana fotografija Agrokor

Predstavnici Udruge OPG-a Hrvatske ‘Život’ upozorili su da je prijenos zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke iz sustava Agrokora obavljen prije sklapanja nagodbe u postupku izvanredne uprave te se pitaju kako je takvo što bilo moguće.

Hrvatska udruga poljoprivrednika optužila je pak Ministarstvo poljoprivrede da je pokušalo utjecati načelnike općina da zakup s državnog zemljišta s Agrokorovih tvrtki aneksom prebaci na zrcalne tvrtke osnovane nakon nagodbe.

Prijenos zakupa poljoprivrednog zemljišta prije nagodbe

Tajnik Udruge OPG-a Hrvatske ‘Život’ Jurica Jašinski iznio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare primjer Belja, dijela koncerna Agrokor, čija je zemlja i nekretnine prošle godine prenesena na tvrtku Aisle 7.

Navodi da je 12. lipnja 2018. osnovana kompanija Aisle Holding sa sjedištem u Zagrebu.

Jašinski pritom upozorava da je nagodba u Agrokoru izglasana kasnije, 4. srpnja, te kako je tada prijenos zakupa poljoprivrednog zemljišta Belja već bio obavljen, kao i prijenos prava vlasništva, u ovom slučaju, na Aisle 7.

Kako je netko mogao znati da će mjesec dana prije potpisane nagodbe tvrtka Aisle postati vlasnik i upravljati nekretninama Belja, pita Jašinski.

Postavlja i pitanje kako je moguće da netko prebaci vlasništvo, a nagodba nije potpisana, s obzirom na to da ju je Trgovački sud potvrdio tek u listopadu.

Pritisak na načelnike općina

Kaže da su prijenos trebali potpisati načelnici općina, a oni to nisu napravili pa ih se sada “tjera da potpisuju”.

Predsjednik saborskog odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić (Most) je kazao da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tvrdio da se novim zakonima ide u korist manjim poljoprivrednim gospodarstvima, a kako smo sada došli do presudnog trenutka gdje se radi o 32 tisuće hektara koji su u koncesiji Belja, Vupika i tvrtke PIK Vinkovci.

Panenić tvrdi da su čelnici lokalnih samouprava dovedeni u poziciju nametanja rješenja gdje oni nešto “samo trebaju potpisati”.

Kaže da je zakonom jasno da sve tvrtke koje nastanu iz insolvencijskog postupka, u ovom slučaju sve Agrokorove zrcalne tvrtke (Plus), mogu zahtijevati izradu aneksa i prenošenje prava od lokalnih samouprava.

Ističe da čelnici samouprave sada mogu odlučiti hoće li to učiniti te kako ne postoje mehanizmi koji bi direktno ta prava prenijeli.

OPG-ovci traže reviziju i zazivaju DORH

Antun Laslo iz stručnog vijeća udruge smatra da je nužna revizija državnog poljoprivrednog zemljišta kako bi se osigurala ravnopravnost. Prema njemu, prednost pri dodjeli zemlje trebaju imati stočari koji se bave rasplodom stočnog fonda u svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Hrvatska udruga poljoprivrednika također optužuje ministarstvo da je pokušalo utjecati na lokalnu samoupravu da zakup s državnog zemljišta s Agrokorovih tvrtki aneksom prebaci na zrcalne tvrtke osnovane nakon nagodbe, javlja rtl.hr.

Poljoprivrednici kažu da nisu u pitanju iste tvrtke i prijete da će cijeli slučaj prijaviti DORH-u.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede koje je objavilo da je državno poljoprivredno zemljište koje obrađuju Agrokorove tvrtke vlasništvo Republike Hrvatske i da će tako i ostati.

zemlju
Ministar Tomislav Tolušić

Ministarstvo poljoprivrede odbacuje optužbe poljoprivrednika

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke dio nagodbe Agrokorovih vjerovnika.

“Prijenos ugovora radi se aneksom postojećeg ugovora. Aneksom se evidentira da zrcalna tvrtka preuzima sva prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor.

Zrcalna tvrtka mora poštovati odredbe postojećeg ugovora, dakle koristiti poljoprivredno zemljište i plaćati zakup ili joj se zakup otkazuje, a ugovor raskida”, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

“Zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sve navedeno propisano je Zakonom o postupku izvanredne uprave, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Nagodbom vjerovnika Agrokora”, kaže se u priopćenju.

Visina zakupa tek bi se trebala odrediti

Kada je riječ o visini zakupnine, koju su neki načelnici spominjali kao razlog neslaganja oko sklapanja aneksa postojećih ugovora s Agrokorovim tvrtkama, Ministarstvo poljoprivrede navodi kako priprema pravilnik o revalorizaciji visine zakupnine. Pravilnikom bi se trebala uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta za sve zakupce bez obzira kada su potpisali ugovor o zakupu.

Ministarstvo poljoprivrede odbacuje i tvrdnje na je na sastanku kojeg je organiziralo ministarstvo bilo izvršen pritiska na predstavnike općina.

“Sastanak nije bio ni hitan ni tajan, niti se načelnike tražilo da naprave nešto što već nije propisano zakonom. Ministarstvo poljoprivrede je zajedno s DORH-om načelnike upoznalo s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i postupanjima oko izrade aneksa ugovora”, kaže se u priopćenju.

Dodaju se da će Ministarstvo jedinicama lokalne samouprave poslati detaljnu uputu za izradu aneksa ugovora i predložak aneksa koji su sukladni sudskoj Nagodbi vjerovnika Agrokora i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Prema podacima iz priopćenja, Agrokorove tvrtke obrađuju 32.839 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, što je 2,8 posto ukupnog obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Belje obrađuje 19.111 hektara, Vupik 6.529, PIK Vinkovci 4.469, Agrolaguna 1.193, Vinka 809, PIK Vrbovec 673 i Mladina 54 hektara.

Agrokor tvrdi da je sve u skladu sa zakonom

U Agrokoru također tvrde da je prijenos Ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta dio nagodbe kojim se cjelokupno poslovanje prenosi na tvrtke koje su već registrirane pod novim imenom.

“Ta je provedba u potpunosti u skladu sa zakonom. Ona je potvrđena od strane prvostupanjskog suda, kao i od strane Visokog trgovačkog suda”, kaže se u odgovoru kojeg je Agrokor uputio N1.

“Sve obveze plaćanja koncesija odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta nastale nakon 10. travnja 2017. godine, odnosno dolaskom izvanredne uprave u Agrokor, podmiruju se uredno i na vrijeme. Istodobno, stari dug u iznosu od 7.269.465 kuna koji je nastao prije 10. travnja 2017. godine, u cijelosti je podmiren temeljem odobrenja Privremenog vjerovničkog vijeća sa sjednice održane 23. siječnja 2018. godine.

Visine zakupnina su u skladu s Ugovorima i važećim Pravilnikom, a razlikuju se od kompanije do kompanije te su u velikom su rasponu”, kažu u Agrokoru.

U kompaniji tumače da u slučaju da je potrebna pisana suglasnost davatelja koncesije odnosno zakupodavatelja, prilikom donošenja odluke o davanju takve suglasnosti valja uvažiti učinak Nagodbe, kao akta potvrđenog od suda te čija je provedba naložena od suda (pravomoćnom sudskom odlukom).

“To znači da Nagodba zamjenjuje odluku o suglasnosti. Pritom, nadležno tijelo – davatelj koncesije – svakako ima ovlast utvrditi učinak Nagodbe – a to je, da primjenom navedene odredbe Zakona o postupku izvanredne uprave, postoji potrebna suglasnost sukladno zakonskim propisima”, citira N1 stav Agrokora.

Pročitajte i ovo:
Žigman: Nije bilo trgovanja povlaštenim informacijama u slučaju Agrokor