20
Goran Aleksić / Foto: Prvi plan

Vrhovni sud odlučio je jučer da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata u pojedinačnim sporovima koje su bivši dužnici kredita u švicarskim francima pokrenuli nakon donošenja kolektivne presude Visokog trgovačkog suda u slučaju “franak”.

“To znači da svi dužnici s valutnom klauzulom u ‘švicarcima’ mogu sa sigurnošću računati da će dobiti svoje preplaćene kamate ako tuže banku”, izjavio je Goran Aleksić, zastupnik stranke Snaga, na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru.

Moguće 200 tisuća tužbi

“Banke će kao i do sada nastaviti poštivati kako regulaciju tako i pravomoćne sudske odluke te odluke viših sudova u Republici Hrvatskoj”, izjavili su u HUB-u na naš upit kako komentiraju odluku Vrhovnog suda.

Aleksić je rekao kako banke hrvatskim građanima duguju 15 milijardi kuna nepošteno stečenog novca – 10 milijardi temeljem valutne klauzule i pet milijardi preplaćenih kamata.

“Taj novac će banke morati vratiti i u Saboru ću se boriti da se to riješi zakonom”, najavio je Aleksić. Prema njegovoj procjeni trenutno ima oko 4.000 tužbi protiv banaka, a potencijalno ih može biti i 200.000.

Vrhovni sud je utvrdio da je kolektivnom tužbom zastara prekinuta i teče iznova, od pravomoćnosti odluke o ništetnosti kamata 13. lipnja 2014. godine.

Što je odlučio Vrhovni sud

Odluku o konkretnom slučaju Sud je objavio na svojoj web stranici. U obrazloženju Vrhovnog suda stoji da, pokretanjem parničnog postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača dolazi do prekida zastare te ona počinje teći ispočetka tek od trenutka pravomoćnosti sudske odluke donesene u povodu te tužbe, 13. lipnja 2014. godine.

U svojoj odluci suci Vrhovnog suda pojasnili su između ostalog kako su uzeli u obzir postojanje znatnih teškoća prilikom ostvarivanja restitucijskih zahtjeva iz ništetnih ugovora, zbog toga što takvi zahtjevi zastarijevaju u relativno kratkom zastarnom roku od pet godina, neovisno o tome što se pravo na isticanje ništetnosti ne gasi.

CHF
Foto: Pixabay

Aleksić i odvjetnica Nicol Kwiatkowski, koja je glavna kreatorica kolektivne tužbe u “slučaju franak”, tumače kako odluka Vrhovnog suda znači da nijedan zahtjev iz tužbi za vraćanje preplaćenih kamata koji bude podignut do 13. lipnja 2019. godine neće biti u zastari.

“Sada svi dužnici, i oni koji nisu konvertirali kredite u “švicarcima”, kao i oni koji su kredite otplatili prije konverzije, mogu sa sigurnošću tužiti i dobiti sve preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate”, istaknuli su Aleksić i Kwiatkowski.

Aleksić je podsjetio na konstantan problem s maržama koji traje već 15 godina.

“Banke primjenjuju nepoštene i time ništetne promjenjive kamatne stope i zbog toga su kamatne stope u kreditima ugovorenima prije 2013. godine velike, ali su nevrijedeće. Na svakom sudu dužnik koji tuži banku zbog takve kamatne stope dobit će preplaćene kamate”, rekao je Aleksić.

Čeka se odluka o valutnoj klauzuli

Naglasio je da Udruga franak sada čeka presudu Visokog trgovačkog suda koji treba odlučiti o nepoštenosti valutne klauzule.

“Ako Visoki trgovački sud odluči da je valutna klauzula u ‘švicarcima’ bila nepošteno ugovorena, to znači da će svih 120.000 dužnika imati širom otvorena vrata da dobiju kompletnu razliku tečaja i preplaćenih kamata u svoje ruke, zajedno sa zateznim kamatama jer nema zastare tih potraživanja”, rekao je Aleksić.

Napomenuo je kako bi i krediti u kunama i eurima, koji nisu izrijekom spomenuti u presudi, također trebali potpasti pod princip da nema zastarijevanja, jer je meritum potpuno jednak, odnosno imaju jednako nepoštene i ništetne kamate.

Pročitajte i ovo:
Sud EU: Valutna klauzula CHF je nepoštena i ništetna