ina
Snimo: F. Buva / Ina

Američka tvrtka Castleton Commodities International (CCI) uputila je u ožujku ove godine premijeru Andreju Plenkoviću službeno pismo u kojemu izražava spremnost da bude novi strateški partner Ine, objavio je danas Jutarnji list.

U pismu koje potpisuje jedan od predsjednika kompanije Fabrizio Zichichi navodi se da bi “CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora: kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerade sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa”.

Jutarnji piše i kako u pismu ne stoji koliki bi udjel u Ini htjela preuzeti američka kompanija. Dodaje, međutim, kako “Zichichi vrlo izrazito nudi hrvatskoj Vladi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica.

Američka kompanija u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjeg proširenja, s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka, navodi list.

CCI ili Rosnjeft?

Prema ocjeni Jutarnjeg lista, radi se o ozbiljnoj i iznenađujuće konkretnoj ponudi, koja će sasvim sigurno dodatno dinamizirati proces potrage za novim strateškim partnerom u Ini koji je Vlada počela u ožujku odabirom konzultanata za taj proces.

Pritom ne treba zanemariti ni geopolitičke implikacije. Naime, otkad je Rosnjeft iskazao interes za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj nisu skrivali svoje protivljenje mogućnosti da kompanija u većinskom vlasništvu ruske države uđe u vlasničku strukturu hrvatske nacionalne naftne kompanije, podsjeća Jutarnji.

Kao ključno pitanje vezano za ponudu CCI-a Jutarnji ističe ono koje se odnosi na spremnost te tvrtke da kao strateški partner Ine osigura kvalitetan budući razvoj Ine.
Za razliku od MOL-a ili Rosnjefta koje su – poput Ine – vertikalno integrirane naftne kompanije, CCI je, naime, fokusiran na trgovanje ugljikovodicima, ali i petrokemijskim proizvodima, metalima i drugim sličnim robama.

No, kako je ocijenio Jutarnji “hrvatska vlada ni sama trenutačno ne zna kakav bi trebao biti novi strateški partner Ine i hoće li ga uopće tražiti”. Podsjeća da je Vlada u prosincu prošle godine raspisala natječaj za angažman savjetnika za proces otkupa Ininih dionica od MOL-a te potragu za novim strateškim partnerom.

Početkom travnja ove godine objavljeno da je za taj projekt odabrana ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb po cijeni od osam milijuna eura, ali je zasad nepoznato do kuda je ‘dogurao’ cijeli proces”, piše Jutarnji list.

Vlada objavila da će uzeti u obzir ponudu CCI-a

Vlada je danas potvrdila da je 12. ožujka 2018. zaprimila pismo Zichichija koje je poslao u svojstvu supredsjednika kompanije Castleton Commodities International LLC.

U tom dopisu g. Zichichi iskazuje interes za strateško partnerstvo s kompanijom INA-Industrija nafte d.d. i Vladom te iskazuje interes za pomoć Vladi u procesu otkupa udjela koji mađarska naftna kompanija MOL drži u INA-i, navodi se u izjavi Banski dvora N1.

Iz Vlade podsjećaju kako je zadatak investicijskog savjetnika poduzimanje svih aktivnosti i pružanje svih usluga potrebnih kako bi se Vladi pomoglo u pripremi, raspravi i pregovorima o transakciji kupnje dionica, kao i u mogućoj naknadnoj prodaji tih dionica strateškom partneru.

“Opseg posla uključuje i zadatak savjetnika da razmotri vrste transakcija koje su na raspolaganju Vladi kao klijentu, kao i da razmotri i predloži na odobrenje Vladi najprimjereniju strukturu i vremenski tijek transakcije.

U okviru tog procesa, u obzir će se svakako uzeti i iskaz interesa kompanije Castleton Commodities International LLC”, navode iz Banskih dvora.