američki
Foto: Dalibor Dobrić

Američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku, koji upravlja s 47 milijardi dolara, zainteresiran je za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara.

Štoviše, prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi sudjelovati i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije, objavio je Jutarnji list.

HPS Investment Partners je već u pregovorima s izvanrednom Upravom koncerna, potvrđeno je listu iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u toj tvrtki.

Iz Agrokora tu informaciju nisu htjeli komentirati, ni potvrditi, niti demantirati, a ni iz HPS Investment Partnersa zasad nije objavio službeni komentar ove informacije.

HPS Investment Partners kupio i slovenski Merkur

HPS Investment Partners je globalna investicijska tvrtka koja, kako se navodi na njihovim web stranicama, klijentima pruža ‘kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na kapital’. Pritom imaju nekoliko ulazno-izlaznih strategija koje uključuju ‘sindicirane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior) te vlasničko-dužničke instrumente junior statusa’.

HPS Investment Partners je u rujnu 2017. kupio ‘zdravi’ dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki je fond, izjavila je tada stečajna upraviteljica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 milijuna eura, a sredstva su se trebala iskoristiti za podmirenje dugova vjerovnicima.

Čine se, dakle, ‘idealnim’ partnerom za Agrokor, u financijskom i vlasničkom smislu. HPS je utemeljen 2007., a proistekla je iz odjela Highbridge Capital Managementa unutar J.P. Morgan Asset Managementa.

Sberbank će prodati svoj udjel u Agrokoru, ali je pitanja kada i kome

Međutim, prema poznatim informacijama, Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinanciranja roll-up kredita. Službene informacije govore kako će u refinanciranje ići u travnju, nakon što se formalno završi proces implementacije nagodbe vjerovnika i s radom počne Agrokor pod novim imenom i sa sjedištem u Nizozemskoj. Ta informacija govori kako su zasad svi razgovori tek preliminarne naravi, ali neki izvori tvrde kako se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om dosad najdalje otišlo, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Aleksandar Vedjakin, prvi potpredsjednik Sberbanke koja drži 39 posto Agrokora, izjavio je prije dva tjedna u Davosu da ta ruska banka planira prodati svoj udio u Agrokoru u prvoj polovici ove godine. Maksim Poletajev, bivši prvi potpredsjednik Sberbanke, a sada savjetnika ruske banke za Agrokor, u izjavi za Bloomberg donekle je relativizirao tvrdnju Vedjakina, kazavši kako nije sporno da će Rusi prodati svoj udio u Agrokoru, ali da još treba vidjeti kada, po kojoj cijeni i kojem kupcu.

Pročitajte i ovo:
Agrokor zemlju prenio na zrcalne tvrtke, poljoprivrednici zazivaju DORH
Agrokor preuzimaju Adris i Lukšić?