beneficirani staž
Foto: Pixabay

Od 95 radnih mjesta na kojima prema važećem Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem zaposlenici imaju pravo na beneficirani radni staž, 43 će biti uklonjena s te liste, a za još 22 zanimanja smanjit će se sadašnji stupanj beneficije.

Odluka o izmjeni liste radnih mjesta s beneficiranim radnim stažem donesena je na temelju elaborata koji je, procjenjujući zdravstvene rizike svakog pojedinog radnog mjesta, izradio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, objavio je Jutarnji list.

Prema obrazloženju, sva 43 radna mjesta kojima se ukidaju beneficije u Hrvatskoj više ne postoje. Radi se o radnim mjestima u rudnicima, željezarama, proizvodnji olovnih akumulatora, ferolegura i elektroda, nemetala, vatrostalnog materijala…

Beneficije na radni staž na pojedinim radnim mjestima bit će smanjene prije svega zbog modernizacije proizvodnje, zbog koje se smanjuje rizik od bolesti.

beneficirani staž
Foto: Pixabay

U sektoru cestovnog prometa beneficije će se smanjiti samo vozačima teškog teretnog vozila dopuštene mase od 7,5 tona ili veće. Zaposlenima na tim radnim mjestima sada se svakih odrađenih 12 mjeseci vodi kao 15 mjeseci staža, a prema novom prijedlogu, vodit će se kao 14 mjeseci.

U obrazloženju se navodi da su se uvjeti rada poboljšali te se predlaže smanjenje stupnja povećanja staža. No za vozače autobusa i tramvaja beneficije će ostati na istoj razini “jer se radi o preventivnoj mjeri za sprečavanje oštećenja zdravlja radnika”.

Vozači prosvjedom spriječili ukidanje beneficija

Jutarnji list podsjeća da su vozači tramvaja i autobusa u Zagrebu prije dva su tjedna prosvjedovali kako bi upozorili da im je neprihvatljivo ukidanje ili smanjenje beneficija na staž. I dalje će im se za 12 odrađenih mjeseci voditi 14 mjeseci staža.

Povećani staž smanjuje se i na većem broju radnih mjesta u željezničkom prometu (strojovođe, manevristi, prometnici, pregledači vagona) te na određenom broju radnih mjesta u brodogradnji, kao što su zaposlenici koji rade na čišćenju hrđe i premazivanju brodskih elemenata (umjesto četiri, na 12 odrađenih mjeseci imat će dva dodatna mjeseca staža), zatim brodomonterima, brodoskelarima i elektrozavarivačima.

Beneficije ostaju za svih 11 zanimanja koja će i nadalje imati isti stupanj povećanog staža (plesači, operni solisti, ronioci, nastavnici padobranstva, piloti i drugi), kojima ostaje povećani staž od dodatnih šest mjeseci na svaku odrađenu godinu.

Na listu zanimanja dodani su i voditelji kabinske posade zrakoplova te članovi posade, koji će, po novom, dobivati tri dodatna mjeseca staža za svaku odrađenu godinu, navodi Jutarnji list.