Bićanić
Ivo Bićanić i Milan Deskar Škrbić

“Postoji barem desetak razloga zašto bi Hrvatska mogla imati ekonomski rast od pet i više posto u kratkome roku. Ta se ubrzanja mogu dogoditi u roku od dvije, tri godine, ali to što nešto možete, ne znači da to i budete napravili. To je dostižno, ali samo ako sredite kuću” rekao je jučer Ivo Bićanić, doajen hrvatske ekonomske znanosti na predstavljanju knjige “Makroekonomika 1 za ekonomiste i neekonomiste” autora Ive Bićanića i Milana Deskara Škrbića.

Pozvavši se na staru ocjenu ekonomista Branka Horvata, Bićanić je naglasio da Hrvatska, kao nekad Jugoslavija, nema ekonomski problem nego problem političke ekonomije.

Na predstavljanju knjige u organizaciji Ekonomskog Laba, odvila se i kratka panel rasprava o makroekonomskim neravnotežama u Hrvatskoj u kojoj su sudjelovali autori te zamjenica guvernera HNB Sandra Švaljek i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e.

Bićanić

Švaljek: Vlada nije iskoristila pozitivan gospodarski ciklus

Na pitanje o fiskalnoj politici zamjenica guvernera Sandra Švaljek odgovorila je kako, u jednu ruku, stvari prilično dobro izgledaju jer je državni proračun uravnotežen i imamo stabilnost, ali u drugu ruku ipak nije iskorištena prilika koju pruža ovaj pozitivan gospodarski ciklus.

“Nije smanjen udjel države, a posebno tzv. neproduktivni rashodi, po čemu zaostajemo za usporedivim zemljama”, pojasnila je Švaljek.

Dodala je nismo dobili odgovor na pitanje može li se javni sektor smanjiti, niti mogu li se restrukturirati rashodi, tako da porastu tzv. produktivni rashodi, oni za obrazovanje, znanost, eventualno i kapitalna ulaganja, na račun neproduktivnih rashoda.

Ante Žigman, šef Hanfe, bio je zamoljen da komentira ‘isušenu močvaru’ domaćeg tržišta kapitala, pa je rekao kako je očito da su potrebni iskoraci, nova energija i novi rizici. Nabrojao je derivate, ETF-ove, tokene, što će, smatra, oživjeti tržište.

Knjiga za širok krug ljudi, raste interes za ekonomske teme

Autorima je bilo važno da knjigu razumije širok krug ljudi s različitim razinama znanja o ekonomiji. Osobito je značajan element knjige i model male otvorene ekonomije (kakva je Hrvatska), a koji može poslužiti za bolje razumijevanje i predviđanje učinaka mjera ekonomske politike na cijeli sustav, rečeno je na predstavljanju knjige.

Na primjer, trenutačno se nakon objave BDP-a za treći kvartal vode rasprave o tome hoće li se poslovni ciklus u EU preokrenuti i kako će to utjecati na hrvatsko gospodarstvo, a knjiga nudi cijelo poglavlje teorijskih objašnjenja o uzrocima poslovnih ciklusa i primjer analize uske povezanosti između ciklusa EU i domaćih kretanja.

Velimir Šonje, direktor i osnivač Arhivanalitike te urednik Ekonomskog Laba, koji je knjigu izdao, dodao je da u Hrvatskoj rapidno raste interes javnosti za ekonomske teme.

“Svi, a pogotovo mlađe generacije, žele više znati o gospodarstvu, žele donositi bolje ekonomske odluke, jer znaju da to neće učiniti nitko drugi umjesto njih. Ekonomski lab želi ispuniti taj prostor između šire publike i zatvorenih stručnih krugova. Ovo je tek prvo izdanje na tom tragu”, najavio je Šonje.

Pročitajte i ovo:
Ivo Bićanić tvrdi da smo svi partizani i na primjeru porezne reforme objašnjava zašto