cijene ljetovanja
Foto: Pixabay

Britanska pošta usporedila je cijene ljetovanja u najpopularnijim europskim destinacijama. Istraživanja o cijenama Britanska pošta provodi nekoliko puta godišnje, a ovaj je put usporedila cijene u 15 destinacija, uključujući dvije iz Hrvatske, Zadar i Poreč.

U obzir je uzela tipične troškove za obitelj na ljetovanju.U većini od 15 uspoređenih lokacija cijene su ove godine niže nego lani, a Poreč i Zadar ispale su srednje skupe, odnosno skupljim destinacijama, piše Tportal.

Prilikom ispitivanja cijena, u britanskoj pošti su u obzir uzeli 13 tipičnih stvari i usluga na koje gosti troše svoj novac te na kraju zbrojili i dobili konačan iznos pa po tome poredali ljetovališta.

>> Hrvati smještaj na moru plaćaju gotovinom, ostale troškove pokrivaju karticama

U izračun su tako ušle cijene kantice i lopatice za djecu, maske i dihalice, kreme za sunčanje, sladoleda, iznajmljivanja pedaline, kao i cijena boce piva, čaše vina, limenke ili boce Coca-Cole, ali i trošak večere za četveročlanu obitelj. Cijene su im dostavili lokalni turistički uredi.

cijene ljetovanja
Foto: Pixabay / Zadar

Poreč i Zadar među skupljima

Kada se sve zbroji, najjeftinije je ljetovati u Marmarisu na jugozapadu Turske, gdje je ukupan trošak trinaest stavki iznosio oko 663,6 kuna.

Najskuplji je Sorrento u Italiji u kojem turisti za istu ‘košaricu’ stvari i usluga moraju izdvojiti gotovo triput više novca – 1.916,1 kunu.

U Hrvatskoj Zadar je osjetno skuplji od Poreča: 13 tipičnih ljetnih proizvoda i usluga u Zadru koštaju 1.568,26 kuna, a u Poreču oko 378 kuna manje, 1.191,4 kuna. Očekivano, najveći dio promatrane ‘košarice’ odnosi se na večeru koja za četveročlanu obitelj u Zadru stoji oko 736 kuna, a u Poreču oko 635.

U odnosu na najjeftiniju europsku destinaciju, turski Marmaris, Zadar je skuplji čak 904,66 kune, a Poreč gotovo 528 kuna. U usporedbi s najskupljim Sorrentom (Italija) Zadar je jeftiniji oko 348 kuna, a Poreč oko 725 kuna.

Čaša vina najskuplja u Poreču

Uz Marmaris među jeftinijim mjestima za odmor je ljetovalište Slančev Brjag u Bugarskoj na obali Crnog mora te poznata Costa del Sol u Španjolskoj. Razlika u ukupnom trošku ljetovanja u ove tri najjeftinije europske destinacije ne prelazi 808 kuna.

cijene ljetovanja
Foto: Pixabay / Poreč

Jeftinije nego u Hrvatskoj može se ljetovati u Grčkoj, na Kreti gdje 13 tipičnih proizvoda i usluga stoji 1.051,46 kuna. Nešto jeftiniji od Poreča je i portugalski Algarve.

Ako se pogledaju pojedinačni troškovi, večera za četveročlanu obitelj najjeftinija je u Bugarskoj, a najskuplja u Italiji. Poreč se ističe po tome što je među svim destinacijama najskuplji za dječje igračke – kantica i lopatica tamo stoje 63,6 kuna.

Među skuplje destinacije Poreč još ulazi po cijeni čaše vina i po cijeni limenke Coca-Cole. Prema podacima Britanske pošte, čaša vina u Poreču je zapravo najskuplja u svih 15 destinacija. Stoji čak 29,67 kuna, 2,7 kuna više nego u Nici i čak 7,2 kuna više nego u Sorrentu. Čaša vina najjeftinija je u bugarskom ljetovalištu i stoji manje od deset kuna.

Britanska pošta usporedila je i ovogodišnje cijene s prošlogodišnjima: U samo u pet destinacija cijene su ove godine više nego lani. Među njima je i Poreč u kojem su cijene ove godine skočile 18,5 posto, dok za Zadar ne postoje podaci jer je jedina destinacija u kojoj je ovo ispitivanje ove godine provedeno prvi put.

Najviše, za čak 31 posto, u proteklih godinu dana cijene su porasle na Cipru, dok je najveći pad, od 36 posto, imao Marmaris u Turskoj. Impresivan pad imao je i grčki Krf jer su mu cijene u proteklih godinu dana snižene za četvrtinu, objavio je Tportal.