Dalić podnijela ostavku
Foto: Dalibor Dobrić

Premijer Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić objavili su kako su nakon razgovora odlučili da ona podnese ostavku. Plenković je ostavku prihvatio, ali je izrazio žaljenje što Dalić odlazi iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je potpredsjednica Dalić dala velik doprinos ne samo u gospodarstvu, nacionalnoj strategiji reformi i uvođenju eura, već i baveći se krizom u Agrokoru.

“Dalić je konzultirala ljude koji su mogli pomoći u kratkom roku, pomoći ekspertizom koja se nije mogla pronaći unutar državne uprave. Zakon o izvanrednoj upravi donesen je u zadnjoj sekundi. Računi u Agrokoru bili su blokirani, kriza je prijetila. Sve što se događalo nakon toga, angažiranje međunarodnih konzultanata i angažiranje njihovih podizvođača odgovornost je stranih partnera”, rekao među ostalim Plenković.

Dalić je izjavila kako je neopozivu ostavku dala u dogovoru s predsjednikom Vlade.

Dalić: Zadatak je proveden

“U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora, odjednom ispada da sam ja postala uteg Vladi, HDZ-u i demokratskoj većini. Ja to nikako ne želim biti. Ja sam dobila zadatak riješiti da propast Agrokora spriječi ulazak u recesiju. Taj dogovor bio je zadan koalicijskim sporazumom tadašnjih partnera HDZ-a i Mosta.

Zadatak je proveden. Ja bih rekla da je velika sreća svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovom procesu da ih nije dopao ovaj zadatak, stoga mislim da im valja zapaliti svijeću na Kamenitim vratima.

Očekujem da će nagodba biti postignuta u rokovima propisanim zakonom i time će se svi ciljevi ovoga procesa izvršiti u zakonskom roku.

Važno je otkriti tko je objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade. To je kazneno djelo.

Nisam učinila ništa krivo ili, ne daj bože, nezakonito. Percepcija je rezultirala da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi iskazuju nezadovoljstvo. Ja to želim izbjeći, jer ne želim biti uteg niti HDZ-u, niti Vladi niti premijeru.

Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da zaposleni, dobavljači i hrvatsko gospodarstvo dobiju što traže. Predsjedniku Vlade zahvaljujem na povjerenju, na radu u proteklih nešto manje od dvije godine, zahvaljujem svim kolegama na podršci koju su pružali. Želim vam, predsjedniče Vlade, i svim mojim bivšim kolegama u Vladi puno uspjeha u daljnjem radu”, kazala je Dalić.

Plenković: Imat ćemo nagodbu

Premijer Plenković rekao je da je tadašnji koalicijski partnerom, MOST, bio informiran o svim aktivnostima te da su “na njihovu inicijativu angažirani stručnjaci izvan državne uprave”.

To se radilo, dodao je, kako bi se izbjegnuo stečaj Agrokora. “Imat ćemo i nagodbu i možemo reći da su temeljni ciljevi našeg angažmana ostvareni. Zadovoljan sam, žao mi je što u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa da smo izbjegli male sjene koje nam bacaju mrlju na izrazito uspješan proces sprečavanja krize u Agrokoru na druge subjekte”, rekao je premijer, prenose mediji.