Deranja
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a

“Pomaci koje je Vlada napravila u smjeru poreznog rasterećenja građana i poslodavaca itekako su se isplatili, Vlada za to zaslužuje čestitke, ali napravljene promjene su nedostatne. Hrvatska i njezino gospodarstvo još uvijek jako zaostaju za drugim zemljama jer hrvatske vlade, bez obzira o kojoj je političkoj opciji riječ, samo najavljuju reforme, a prave strukturne reforme nismo vidjeli duže od desetljeća”, upozorila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, na HUP-ovom Danu poduzetnika koji je ove godine bio posvećen inovacijama i kreativnosti u poslovanju.

Deranja je prozvala političke opcije da rapidno mijenjaju mišljenje o važnim temama i reformama ovisno jesu li u poziciji ili u opoziciji.

Poruka političarima: Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla

“Koliko puta smo gledali da opozicija obećava i najavljuje jedno, a kada dođe na vlast, to zaboravi i radi suprotno”, izjavila je predsjednica HUP-a i kao najnoviji primjer navela primjer SDP-a koji je podržao referendumsku inicijativu ’67 je previše’.

Deranja je pozvala političke elite na svim razinama da budu odgovornije i ne daju lažna obećanja koja ne mogu ili ne žele izvršiti te da se ostave jeftinog populizma i prime se posla jer će samo tako, naglasila je, omogućiti bolje uvjete poduzetnicima, ali i svim građanima Hrvatske koji se u sve većem broju iseljavaju i svoju budućnost vide negdje izvan Hrvatske.

“Kao što je na samom kraju ultra popularnog serijala Igra prijestolja rekao glavni lik Jon Snowden: Kada previše ljudi daje lažna obećanja, onda riječi gube vrijednost”, kazala je Deranja i istaknula da s više odgovornosti u politici i među drugim akterima na javnoj sceni možemo imati puno uspješnije gospodarstvo i zadovoljnije građane te da u tom slučaju kvartalni rast od 3,9 posto ne bi bio senzacija.

Deranja
Ministar financija Zdravko Marić

Zdravko Marić: Strukturne reforme su ključne

Ministar financija Zdravko Marić detaljno je izložio efekte financijske politike koju provodi od početka mandata, naglasivši da Hrvatska ne može sve svoje probleme riješiti kroz porezni sustav.

Komentirajući rast BDP-a, rekao je da Hrvatska pamti i veće stope rasta, čak od 4,5 do pet posto u godinama prije Velike recesije, ali da se tadašnji rast temeljio na deficitima platnog računa i proračuna.

“Posljedica toga je da smo u jednom trenutku imali dug veći od godišnjeg BDP-a i zbog toga smo tako dugo bili u recesiji. Javne financije su ključni razlog zašto smo šest godina bili ispod investicijskog rejtinga. Učinit ćemo sve da tako dugog razdoblja recesije više ne bude”, rekao je ministar Marić naglasivši da se sadašnji rast ima puno zdravije temelje: tekući račun platne bilance u suficitu je pet godina, a proračun opće države dvije.

“Potencijalne stope rasta su sada na oko dva posto i zato su strukturne reforme ključne”, rekao je Marić.

Naglasio je da je centralna država prepuštanjem prihoda od poreza na dohodak općinama i gradova ojačala fiskalne kapacitete lokalne samouprave i otvorila im prostor za veću apsorpciju sredstava iz EU fondova i porezno rasterećenje na lokalnoj razini.

“Pojedini gradovi i općine su smanjili porezno opterećenje, što posebno pozdravljam”, naglasio je ministar financija Marić i dodao da bi smjer poreznog i administrativnog rasterećenja trebao biti kontinuiran.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska država troši kao da je bogata Švicarska, u 2018. dodatno povećala poreznu presiju