dobavljači
Marica Vidaković, prokuristica u Krašu i predstavnica dobavljača / Izvor: Screenshot Nova TV

“Agrokor je imao isti porezni tretman kao i svi drugi porezni obveznici, izjavio je danas ministar financija Zdravko Marić, upitan za komentar informacije da Državno odvjetništvo “češlja” dobavljače Agrokora zbog prikrivenog financiranja koncerna putem mjenica.

Na navodno prikriveno financiranje od strane države ukazala je Marica Vidaković, prokuristica u Krašu i predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću Agrokora, u razgovoru za Dnevnik Nove TV, nakon informacije da je DORH počeo istraživati dobavljače Agrokora zbog sumnje za prikriveno financiranje koncerna.

Marica Vidaković: Ni država nije naplaćivala obveze

“Ako su točni navodi, koji se u kuloarima spominju, da su dobavljači financirali sustav Agrokor, kako vi kažete, davali mjenice bez pokrića – apsolutno odbijam bilo kakve takve kvalifikacije jer smo poslovali u skladu sa Zakonom o mjenicama, jer smo poslovali u skladu sa svim drugim zakonima koji se tiču našeg poslovanja.

Širu hrvatsku javnost moram zapitati, kao i druge institucije – ako se dobavljačima stavlja na teret da su prikriveno financirali Agrokor, što je onda s državom koja nije uredno naplaćivala PDV – zove li se to prikriveno financiranje? Što je s institucijama koje nisu naplaćivale koncesiju, nisu naplaćivale zakup zemljišta, za neke nije naplaćena ni kuna, sjetite se samo otoka Smokvice. Je li to prikriveno financiranje?”, izjavila je Vidaković za Novu TV.

Zdravko Marić: Porezni tretman prema svima jednak

Ministar financija je danas rekao kako ne može govoriti o koncesijama, jer su one u nadležnosti drugih ministarstava, ali da što se tiče poreza, nije bilo razlike u tretmanu Agrokora i drugih poreznih obveznika.

“Što se tiče poreza, ono što sam jučer čuo ne mogu drugačije nazvati nego opet kao jednu vrlo paušalnu ocjena koja je iz ne znam kojih razloga ponovno stavljena u medijski prostor”, kazao je Marić je u odgovoru na pitanje novinara uoči sjednice Vlade, javljaju mediji.

dobavljači
Ministar financija Zdravko Marić / Izvor: Prvi plan

Naveo je kako nije bilo niti jednog ugovora s Agrokorom o obročnoj otplati, niti jednog oprosta duga.

“Ako je kao i kod ostalih poreznih obveznika došlo do određenog kašnjenja u plaćanjima, poduzimane su zakonom predviđene mjere, odnosno obračunavate su kamate”, rekao je Marić.

Podsjetio je kako se u jeku izbijanja afere, kada je dio fokusa javnosti bio usmjeren na njega, pojavila prijava Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da Agrokoru dopuštane određene aktivnosti koje nisu drugim poreznim obveznicima.

“Spekulacije koje su se tada pojavile o dugovima, a u tom trenutku se u javnom prostoru baratalo s brojkom od šest milijardi kuna, značile bi da dvije godine ništa poreza nije naplaćeno. Ja sam tada to odlučno demantirao, ali sam isto tako rekao da na žalost, s obzirom na zakonske ograde koje imam, ne mogu komentirati poreznu tajnu”, rekao je Marić.

Vidaković prozvala i banke

HNB dokumentaciju o 17 banaka predao DORH-u

“Mi smo kao što znate uočili nepravilnosti u poslovanju banaka koje HNB nadzire, jer mi nadziremo poslovanje banaka a ne poduzeća, ni Agrokora, ni dobavljača, ni faktoring kompanija. Uočili smo dakle nepravilnosti i nezakonitosti i protiv 17 banaka smo provodili postupke. U krajnjoj liniji, mi smo svu tu dokumentaciju dali DORH-u, znamo da oni to istražuju, i ako će što imati, oni će vas o tome obavijestiti”, izjavio je u petak guverner Boris Vujčić na marginama Susreta guvernera regije u Savudriji, prenio je Novi list.

Za Novu TV Vidaković je, među ostalim izjavila, da su banke 2012. počele smanjivati svoju izloženost prema Agrokoru, te da su osnovale svoje faktoring kuće, “i svu tu izloženost zapravo su na neki način plasirali kroz faktoringe, a krajnja izloženost išla je na bilance dobavljača”.

Dodala je da mjenice nisu izdavali dobavljači, “već netko iz društva, prvenstveno Konzum iz društva Agrokor.

“Uzmu i indiciraju kod faktoring kuće, naplate se, ali su faktoring kuće obično tražile od dobavljača, zadužnice ili neki drugi instrument. I to je postao model kojim se izloženost Agrokora rješavala preko dobavljača, preko faktoringa, ali naravno uz softversku podršku velikih poslovnih banaka”, rekla je Vidaković.

“Ova trenutačna situacija prilično je iziritirala dobavljače i oni su ti koji će apsolutno znati braniti svoje interese i da će apsolutno pitati gdje su ostali akteri u priči, koji su imali koristi od ovoga, koji su kroz svoje poslovne rezultate iskazivali vrlo visoke dobiti, primali vrlo visoke bonuse. To su javno dostupni podaci”, izjavila je između ostalog Vidaković za Novu TV i dodala da će dobavljači tražiti očitovanja HNB-a i Hanfe, kao regulatornih tijela.

Pročitajte i ovo:
Žigman: Nije bilo trgovanja povlaštenim informacijama u slučaju Agrokor