za banke
Foto: Pixabay

Od 2010. do rujna 2018. Uljanik grupi temeljem odluka Vlade ukupno je izdano 7,5 milijardi kuna jamstava, od čega je aktivno 4,29 milijardi, rekao je danas ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade koja je odlučila da će sva ta izdana jamstva provjeriti s DORH-om.

“Mi ćemo sve ugovore koji postoje o gradnji brodova, a koji se odnose na ova jamstva provjeriti zajedno s Državnim odvjetništvom RH i detaljno ispitati njihove pravne posljedice te na taj način pokušati koliko je to moguće najbolje zaštititi interese Republike Hrvatske”, najavio je premijer Andrej Plenković.

Marić je kazao kako su dvije milijarde državnih jamstva iskorištena su za izgradnju devet novogradnji koje su isporučene te su ona vraćena Ministarstvu financija i stavljena izvan snage. Trenutno stanje aktivnih jamstava iznosi 4,29 milijarde kuna, budući da iznos od oko 1,21 milijardi kuna nije iskorišten.

Novac potrošen, gradnja mnogih brodova nije ni počela

Dodao je i da gradnja velikog broja brodova u Uljaniku nije ni započeta, ali su sredstva utrošena za njihovu gradnju.

Ministarstvo financija dosad je zaprimilo pozive za plaćanje od strane banaka u iznosu od 1,1 milijardu kuna uvećano za kamate i naknade, kazao je Marić koji očekuje da će, zbog najave otkazivanja četiri broda, uskoro stići i dodatni pozivi za plaćanje prema danim avansima 431 milijun kuna, uvećano za naknade i kamate.

Trenutno je dospjelo 364 milijuna kuna, za koje Ministarstvo još nije zaprimilo pozive za plaćanje, ali banke su ih najavile.

“Kad se sve zbroji, Ministarstvo financija do kraja 2018. očekuje minimalna plaćanja u iznosu oko 2,35 milijardi kuna, sve uvećano za kamate i naknade. Navedeni iznos će se dodatno uvećati u slučaju daljnjih otkazivanja brodova. Banke su najavile potencijalna otkazivanja kredita koji još nisu dospjeli, ali su brodovi za koje su izdani krediti otkazani, pa postoji mogućnost poziva za plaćanje istih u ukupnom iznosu od 237 milijuna kuna”, naveo je Marić.

Uljanik ‘pojeo’ državni suficit

Dodao je da će do kraja godine minimalno iz državnog proračuna biti plaćeno 2,349 milijardi kuna, a taj iznos može biti i veći.

Ministar financija još nije siguran hoće li zbog Uljanika državni proračun ove godine završiti u suficitu ili će zbog jednokratnog troška naplate državnih jamstava doći do manjka. Ponavlja da javne financije neće biti ugrožene.

Kao što je neki dan objavio DZS, Hrvatska je lani prvi put ostvarila višak u državnoj blagajni. Proračun opće države prošlu je godinu završio sa suficitom od 3,1 milijardu kuna, dok je godinu ranije manjak iznosio 3,2 milijarde kune.

Sudeći prema istupima ministra financija Marića posljednjih dana, proračun bi i ove godine završio u plusu, da država ove i iduće godine ne mora plaćati dugove Uljanika. Ukupni trošak Uljanika ove i iduće godine odgovara ukupnim EU sredstvima za gradnju Pelješkog mosta.

Pročitajte i ovo:
Trošak proračuna za Uljanik vrtoglavo raste, Marić danas govori o 4,25 mlrd kuna