troškovi
Foto: Pixabay

Ekonomski institut, Zagreb objavio je danas da u drugom tromjesečju očekuje rast BDP-a od 4,7 posto, što je 0,8 postotnih bodova više od rasta BDP-a u prvom kvartalu kada je zabilježena stopa rasta od 3,9 posto.

Prognozu rasta BDP-a EIZG temelji na kretanju CEIZ indeksa koji daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva na temelju informacija o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa. CEIZ indeks je u travnju 2019. zabilježio svoju najveću vrijednost od kraja 2016. godine te je u odnosu na prethodni mjesec njegova vrijednost porasla za 0,8 indeksnih bodova.

Ujedno, vrijednost indeksa u travnju bila je i za 0,8 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2019. To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji ubrzala u odnosu na početak godine, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 3,9 posto, navode u EIZG-u.

Realni BDP- postotna promjena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

rasta
Izvor: EIZG

Ekonomska aktivnost jača nego prije godinu dana

Osim toga, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u travnju 2019. zabilježila povećanje od čak 1,8 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u EIZG-u su zaključili da je jačanje ekonomske aktivnosti na početku drugog tromjesečja 2019. godine intenzivnije od onog otprije godinu dana.

Navode da su sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci koji su na godišnjoj razini bili veći za 16,4 posto te prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su u travnju 2019. godine na godišnjoj razini ostvarili realni rast od 13 posto.

Ubrzavanje stope rasta

“Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo stoga da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 4,7 posto, što je ubrzavanje stope rasta BDP-a s 3,9 posto ostvarenih u prvom tromjesečju 2019.”, kaže se u priopćenju Ekonomskog instituta.

Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2019. godine porastao za 1,6 posto.

“Kako bismo mogli s većim stupnjem pouzdanja donositi zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat ćemo pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj”, upozoravaju u EIZG-u.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska, Grčka i Slovenija očekuju najveće stope zapošljavanja u svijetu