guvernera

Investicijska konferencija i poslovni forum Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, održat će se u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, 8. i 9. svibnja 2019. godine.

Ovogodišnji sastanak okupit će više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre financija, guvernere centralnih banaka, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a, što predstavlja nesvakidašnju priliku za razgovore o novim suradnjama i investicijama u Bosnu i Hercegovinu, ali i širu regiju.

Hrvatsku, koja je prema EBRD-u u regiji Središnja Europa i baltičke zemlje, na ovom će ovom važnom skupu predstavljati ministar financija Zoran Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujičić, kao i predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te članovi uprava kompanija koje posluju u Hrvatskoj.

EBRD podržao Hrvatsku s više od 3,8 milijardi eura

Hrvatska je članica EBRD-a od 1993. godine, a koji je do sada podržao 207 projekata s iznosom većim od 3.785 milijuna eura, dok je trenutno aktivno 87 projekata u vrijednosti 924 milijuna eura.

Glavna tema ovogodišnjeg poslovnog foruma je “Povezivanje ekonomija za jači rast”, a program foruma obuhvaća teme od važnosti za sve regije u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Europi, digitalizaciju, a diskusija će biti usmjerena i na regionalne teme s fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu.

“Ovaj Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za fokusiranje na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Europska banka za obnovu i razvoj želi doprinijeti stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH Europskoj Uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja sjećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva”, izjavio je Enzo Quattrociocche, generalni sekretar EBRD-a.

U fokusu Godišnjeg sastanka će biti i pitanja regionalne klasterizacije, lanci vrijednosti, bolje iskorištavanje novčanih fondova te automatizacija i kibernetizacija malih i srednjih poduzeća.