ZEF
Foto: Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje; Prvi plan

Zadruga za etično financiranje (ZEF), nakon dva propala pokušaja osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj, svoj će cilj pokušati ostvariti iz trećeg pokušaja. Najavio je to danas Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje (ZEF).

“Građani odlukom o tome gdje drže svoje depozite odlučuju kakvu ekonomiju žele. Držanjem u bankama koje financiraju mahom potrošnju zadužuju sami sebe. U domaćem bankovnom sustavu deponirano je oko 300 milijardi kuna koje su uglavnom usmjeravaju u kreditiranje potrošnje, a mi želio stvoriti banku koja će usmjeriti novac u domaću ekonomiju, vodeći računa o ranjivim društvenim skupinama”, rekao je Jeras na konferenciji za novinare.

Jeras: Najjači otpori osnivanju etične banke dolaze iz redova poslovnih banaka kojima nije u interesu da depozite građana i poduzeća plasiraju uz nižu kamatu

Naglasio je kako ZEF u svojim nastojanjima na svakom koraku nailazi na institucionalni otpor. Tako je, kaže, bilo i prilikom nedavnog pokušaja preuzimanja Tesla štedne banke. Radi se o najmanjoj banci na hrvatskom tržištu, nad kojom je na prijedlog HNB-a Trgovački sud u Zagrebu otvorio stečajni postupak.

Kako je propalo preuzimanje Tesla banke

ZEF je još u kolovozu prošle godine počeo dubinsko snimanje te banke, a u listopadu 2017. većinskim dioničarima Tesla banke uputio je ponudu za dokapitalizaciju u visini od 50 milijuna kuna. No većinski vlasnici, odnosno Vlada Srbije o ponudi se nije izjasnila sve dok odlučivanje o sudbini te banke nije došlo na dnevni red HNB-a.

“Samo dan ranije prije nego što je HNB donio odluku o pokretanju stečaja nad Tesla bankom, dobili smo pozitivnu odluku Vlade Srbije o prihvaćanju naše ponude. O cijelom procesu preuzimanja informirali smo HNB, a nakon njegove odluke o pokretanju stečaja svu potrebnu dokumentaciju, uključujući prijedlog za dokapitalizaciju i odluku većinskog vlasnika, dostavili smo Trgovačkom sudu. No, sud ništa od toga nije uzeo u obzir”, rekao je Jeras i dodao kako je sporno to što je HNB svoju odluku o stečaju banke donio sam dan prije pozitivne odluke Vlade Srbije.

HNB: ZEF nije ni tražio našu suglasnost

HNB: ZEF od nas nije ni zatražio suglasnost za stjecanje kvalificiranog udjela u Tesla banci

“HNB nije zaprimio zahtjev za prethodnu suglasnost za stjecanje kvalificiranog udjela u Tesla banci ni od jednog potencijalnog investitora. Izvan konteksta rješavanja zahtjeva za davanje prethodne suglasnosti HNB ne kontaktira potencijalne investitore”, odgovorili su nam iz HNB-a na naš upit o postupku odlučivanja u slučaju preuzimanja Tesla banke od strane ZEF-a.

U HNB-u tumače kako je preduvjet za valjanost obvezujuće ponude za kupnju ili dokapitalizaciju banke prethodna suglasnost HNB-a.

“Zadruga za etično financiranje nije ni zatražila takvu suglasnost. Mogući pregovori koji bi prethodili zahtjevu ni na koji način ne smiju utjecati na djelovanje HNB-a koji je odgovoran održati propisnost poslovanja banaka. To je i predstavnicima ZEF-a jasno rečeno”, odgovorili su nam u HNB-u na naše pitanje je li HNB bio upoznat s pregovorima većinskih vlasnika Tesla banke i ZEF-a te jesu li od ijednog ponuditelja dobili zahtjev za preuzimanje i dokapitalizaciju banke.

Osnivanje etične banke po treći put

Stavljajući točku na slučaj Tesla banke, Jeras je najavio da će se u svibnju održati skupštinu Zadruge za etično financiranje koja će donijeti odluku da se prikupljenih 50 milijuna kuna, predviđenih za neuspjelo preuzimanje Tesla banke, preusmjeri u kapital za osnivanje etične banke. Zakonom o kreditnim institucijama propisan je, naime, inicijalni kapital za banku od najmanje 40 milijuna kuna.

Jeras je kazao kako su izvukli pouke i iz prvog pokušaja osnivanje etične banke te su zahtjevima HNB-a odgovorili izmjenom statuta ZEF-a i kadrovskim ekipiranjem. Najavio je da će u nadzorni odbor buduće banke imenovati dvojicu stručnjaka iz inozemstva koji imaju operativno iskustvo u etičnom bankarstvu.

Naglašava kako najjači otpori osnivanju etične banke dolaze iz redova poslovnih banaka kojima, kako je rekao, nije u interesu, da depozite građana i poduzeća plasiraju uz nižu kamatu.

“Etična banka to mijenja jer nama je glavni cilj stvaranje dodane vrijednosti za društvo i ekonomiju, a ne maksimiranje profita”, rekao je Jeras.

ZEF ima oko 1.500 članova, od toga 450 pravnih osoba, najvećim dijelom malih tvrtki koje zajedno imaju oko 2,5 milijarde kuna prihoda. U Upravi ZEF-a očekuju da će članovi barem dio svojih depozita prebaciti u etičnu banku, kao i građani kada osvijeste koliko je ona važna za gospodarstvo.