porezni
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a / Izvor: HUP

Ovogodišnji Dani poduzetnika na kojima je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) okupila više stotina poduzetnika i poslodavaca bili su posvećeni investicijama i novim prilikama koje Hrvatskoj otvaraju mogućnosti za ubrzanje rasta.

Skup na kojem je uz sudjelovali premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obilježio je govor predsjednice HUP-a Gordane Deranje koja je opisala sve propuštene prilike u proteklih 25 godina zbog, kako je naglasila, nedovoljno odgovornosti, mudrosti i hrabrosti među našim vodećim političkim opcijama.

Deranja: Hrvatska o reformama samo priča, drugi ih provode

Gordana Deranja kazala je kako je Hrvatska izgubila prednost koju je nekada imala u odnosu na većinu drugih tranzicijskih zemalja za kojima danas kao jedna od ekonomski najslabijih članica EU ozbiljno zaostaje.

“Hrvatska je danas mogla biti među najperspektivnijim članicama Europske unije. Umjesto na začelju mogli smo biti prvi vrhu ili u gornjoj polovici brojnih ljestvica koje uspoređuju uspješnost zemalja po različitim ekonomskim i drugim parametrima.

Nažalost, naša je stvarnost bitno drugačija. Razliku između nas i drugih zemalja tzv. nove Europe čine nebrojeno puta spomenute, a kod nas manje-više nikad viđene – reforme. Mi o njima puno pričamo i filozofiramo, uvijek iznova najavljujemo pa zaustavljamo, a drugi ih provode.

Zato hrvatsko gospodarstvo nakon preduge recesije raste usporeno, nedovoljno i sporije od većine zemalja srednje i istočne Europe”, upozorila je Deranja.

Nove šanse donose disruptivne tehnologije

Istaknula je da se u svijetu događaju tektonske promjene koje potiču nove disruptivne tehnologije i dodala kako takve nepovratne promjene otvaraju nove prilike onima koji su se spremni brzo prilagođavati.

“To je naša nova šansa. Jer za budućnost će biti puno važnije kako ćemo se i koliko brzo prilagođavati tom novom svijetu i pripremati za buduće promjene, od startne pozicije s koje krećemo. Pred nama je novo desetljeće koje donosi nove prilike. Ako ih iskoristimo Hrvatska 2028. može biti zemlja koja snažno raste, u kojoj se uspješno posluje u kojoj se ostaje i u koju se doseljava jer ovdje žive zadovoljni ljudi”, kazala je Deranja uz konstataciju da je te nove prilike moguće iskoristiti samo ako svi društveni akteri preuzmu svoj dio odgovornosti i aktivno podrže nužne promjene.

Deranja je naglasila je kako poslodavci promjene ne očekuju samo od drugih već se i sami mijenjaju kako bi jačali konkurentnost tvrtki i prilagodili se novim uvjetima i trendovima.

“Osim fokusa na rezultate i traženje načina da rastemo i razvijamo poslovanje, jednaku pažnju moramo poklanjati odnosima sa svim našim dionicima i našem utjecaju na zajednicu i okoliš. Uspješan poslodavac može biti samo onaj koji je odgovoran i etičan. Koji vodi računa ne samo o svome vlastitom interesu nego i interesu drugih”, podsjetila je Gordana Deranja.

Plenković: Zbog rata nismo bili u ravnopravnoj poziciji

Komentirajući istup Gordane Deranje, premijer Andrej Plenković ocijenio je da Hrvatska zbog rata nije imala ravnopravnu startnu poziciju s drugim tranzicijskim zemljama.

Gordana Deranja
Premijer Andrej Plenković na Danu poduzetnika / Izvor: HUP

“Rat nas je koštao 160 posto BDP-a, a za usporedbu, Japan je posljedice tsunamija platio četiri posto BDP-a”, rekao je Plenković, prenose mediji.

Premijer je istaknuo da je današnji rast na zdravim temeljima i podsjetio da je Hrvatska izišla iz procedure prekomjernog manjka, BDP raste, a javni dug se smanjuje, kao i deficit. Sve to će, kako je rekao, olakšati ulazak u eurozonu.

Najavio je i smanjivanje opće stope PDV-a. To je, kako je rekao, dio programa Vlade i to će biti ispunjeno.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila je pak da su pred Hrvatskom neslućene prilike, ali da njihovom iskorištavanju na putu stoji “nesustavnost i politička nezrelost”.

Investicije još uvijek niže nego prije recesije

Središnja panel rasprava Dana poduzetnika bila je posvećena investicijama i mogućnostima za njihovo intenziviranje. Uvodno prezentaciju održao je Branko Žibret, partner i direktor za istočnu Europu u A.T. Kearneyu koji je govoreći o ključnim faktorima koji privlače ili odbijaju investitore od pojedinih država istaknuo da je veličina hrvatskog tržišta jedina objektivna slabost.

Uz veličinu tržišta investitorima su važni regulatorna transparentnost i niska razina korupcije, jednostavnost poreznog sustava i nisko porezno opterećenje, visina troška radne snage, tehnološke i inovacijske sposobnosti, kvaliteta domaćeg gospodarstva i opća razina sigurnosti.

“Hrvatska još uvijek nije uspjela izravna strana ulaganja dovesti na razinu od prije recesije. Da bi se situacija promijenila i investicije povećale trebalo bi razviti konkretne mjera za uklanjanje postojećih nedostataka unutar faktora važnih investitorima i izraditi aktivnu strategiju za privlačenje investicija”, kazao je Žibret.

Žibret smatra kako bi se problem nedovoljne veličine tržišta mogao djelomično kompenzirati suradnjom s drugim zemljama u regiji i zajedničkim pozicioniranjem kao jedinstvene investicijske destinacije.

Gordana Deranja
Investicije su bile glavna tema Dana poduzetnika i panela / Izvor: HUP

Porezi guše kompanije

Hrvatska danas ima visok udio ulaganja u industrije s niskom dodanom vrijednošću kao što su trgovina, građevina i prerađivačka industrija, a u budućnosti bi fokus trebao biti na industrije s visokom dodanom vrijednošću kao što su ICT i poslovanje s nekretninama.

Žibret je istaknuo kako četvrta industrijska revolucija omogućava pojedinim državama značajne skokove u razvoju, a da bi i sama mogla iskoristiti te nove prilike Hrvatska mora poboljšati regulatornu efikasnost, biti orijentirana na budućnost, aktivno raditi na tome da se potiče sposobnost inovacija te da se razvija i uspješno zadržava ljudski kapital.

“Kao kompanija smo efikasniji nego naši konkurenti u stranim zemljama no porezni okvir nas i dalje guši, ali imamo talente koji su bili ključni motiv za naše investicije.

Imamo i dalje visoko porezno opterećenje naspram zemalja u okruženju s kojima se uspoređujemo npr. Češkom ili Bugarskom i nadam se da će se to nastaviti mijenjati. Važno je da stvorimo poticajno okruženje koje će zadržati talente u zemlji”, kazao je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Pliva Hrvatska, na panelu na kojem se raspravljalo o mogućnosti povećanja investicija.

Hrvoje Patajac, direktor kontrolinga Adris Grupe, naglasio je kako je poduzetnicima od presudne važnosti da ima država omogući dugoročno predvidljiv okvir jer to potiče daljnja ulaganja postojećih i privlači nove investitore u zemlju.

“Istina je ako investirate da ćete naići i na neke probleme u bilo kojoj zemlji u svijetu. No, problemi koji su specifični za Hrvatsku odnose se na to da ne postoje jednaki uvjeti za sve investitore već se pogoduje onima koji su bolje povezani s lokalnim zajednicama, a to je vrlo loše ako želimo privući strane investitore koji nisu tako umreženi u zemlji”, zaključio je Paul Merdzo, direktor Supernova Grupe.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, rekao je da kao država moramo imati jasan stav koje su strateške grane hrvatskog gospodarstva i nakon toga pomno birati investitore te ih privlačiti u zemlju, ali nije pojasnio niti koje bi to strateške grane bile, niti na koji način privlačiti investitore.