HANFA
Ante Žigman, predsjednik Hanfe

Nakon što je u petak Hrvatski sabor donio novi Zakon o tržištu kapitala, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dobila je veće ovlasti, posebno u segmentu nadzora financijskih izvještaja izdavatelja čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu.

Hanfa je dobila i pravo provjere jesu li isti sastavljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje.

Hanfa će ubuduće moći i poduzimati mjere ako utvrdi da financijska izvješća nisu sastavljena u skladu s relevantnim okvirom. Prije novog zakona, Hanfa je bila ovlaštena nadzirati jesu li svi izdavatelji redovito objavljivali financijske izvještaje, no nije imala mogućnost ulaziti u to jesu li izvještaji napravljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje.

Stroža kontrola od početka 2019.

“Vjerujemo da će novi Zakon o tržištu kapitala svojim odredbama doprinijeti vraćanju povjerenja u hrvatsko tržište kapitala. Sam postupak provjere i poduzimanja odgovarajućih mjera u odnosu na financijske informacije izdavatelja detaljnije je uređen smjernicama ESMA-e, europskog regulatora tržišta kapitala.

Nakon donošenja novog zakona Hanfa ima razdoblje do kraja godine za tzv. ‘izjavu o usklađenosti’ s navedenim smjernicama, nakon čega će sve to biti inkorporirano u nadzornu praksu”, kazao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Novi Zakon o tržištu kapitala trebao bi pozitivno utjecati na transparentnost tržišta kapitala. U Hanfi pojašnjavaju da slijedi značajno podizanje standarda pružanja usluga i informacija o uslugama, kao i obave prikupljanja, konsolidacije i objave standardiziranih trgovinskih podataka.

Veća zaštita ulagača

“Očekuje se da će novi zakon doprinijeti smanjenju sistemskih rizika kroz bolju organizaciju samih društava, ograničenje preuzimanja rizika i unaprjeđenje kontrola kod svih investicijskih društava i tržišnih operatera.

Isto tako, doprinijet će povećanju povjerenja i zaštite ulagača, posebno u dijelu zaštite onih koji ulažu u strukturirane i kompleksne proizvode te, u konačnici, pridonijeti povećanju učinkovitosti i likvidnosti tržišta kapitala”, ističu u Hanfi.

>> Građani sve češće na meti špekulanata, regulatori napokon intervenirali

Predviđeno je, naime, češće izvještavanje klijenata, prezentiranje svih uključenih troškova investicijskog ulaganja, osiguravanje najpovoljnijeg izvršenja za klijenta, evidencija komunikacije i čuvanje poslovne dokumentacije. Sve te mjere uvode se ili su sada postrožene, u svrhu veće zaštite ulagača.

Što čeka sudionike na tržištu kapitala

Zakonom su uređena prava i obveze sudionika na tržištu kapitala, posebno u području zabrane trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem.

Također se uvodi ograničenje trgovanja robnim izvedenicama, emisijskim jedinicama i izvedenicama na emisijske izvedenice, kao i sankcije za njihovo nepoštivanje.

hanfa
Foto: Pixabay

S obzirom na razvoj tehnologije i tržišne infrastrukture vezane za nove trgovinske platforme, visokofrekventno i algoritamsko trgovanje, uveden su i veći regulatorni zahtjevi.

Među ostalim, MIFID II propisuje organizacijske odgovornosti uprave i upravljačkih tijela investicijskih društava, kao i da investicijski subjekti iz trećih zemalja na tržištima kapitala EU-a moraju osnovati podružnicu.

Propisane su veće obveze za izvješćivanjem Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire (ESMA), a postrožene su i mjere te sankcije koje mogu biti poduzete protiv pravnih i fizičkih sudionika na tržištu kapitala.

Većina transakcija prebacuje se na uređena tržišta

Novim Zakonom o tržištu kapitala, hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, a njegova izrada trajala je više od dvije godine. Radi se o najkompleksnijoj materiji u financijskom sektoru kojim se hrvatski pravni okvir usklađuje s MiFID II direktivom, uredbom o tržištima financijskih instrumenata te s MiFID uredbom.

MIFID II propisom EU zakonodavci žele popuniti neke “rupe” prijašnje direktive u izuzetno širokom području tržišta kapitala: od mjesta trgovanja, investicijskih društava, središnje druge ugovorne strane do distributera investicijskih proizvoda.

Investicijska društva tako moraju izvještavati o svim sklopljenim transakcijama, i onim izvršenim na uređenom tržištu, kao i onim tzv. OTC transakcijama. I to, za sve financijske instrumente kojima se trguje na tržištima EU, bez obzira na vrstu, dakle dionice, obveznice, certifikate, ETF-ove, strukturirane financijske proizvode, izvedenice.

Dosad se, naime, nedioničkim instrumentima, kao što su derivati ili izvedenice, obveznice i slično u velikoj mjeri trgovalo izvan uređenih tržišta, odnosno na OTC tržištima. Odsad da će se tako većina transakcija kojima se do sada trgovalo izvan uređenih tržišta prebaciti na uređena. U Hrvatskoj se na OTC tržištu trguje isključivo obveznicama RH, dok je tržište izvedenica još u povojima.

Pročitajte i ovo:
U investicijskim fondovima 19 mlrd kuna, HGK proglasio najbolje
Progress spreman, čekaju se prva poduzeća za listanje na ‘mini burzi’