inovacijski
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe /Izvor: Hanfa

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) osnovala je regulatorni Inovacijski hub koji čini specijalizirani tim posvećen pitanjima financijskih inovacija (FinTech).

“Osnivanje Inovacijskog huba odraz je naših nastojanja da Hanfa bude propulzivan regulator koji ide ukorak s vremenom. Tehnološka rješenja u financijskoj industriji, način prikupljanja kapitala, struktura tržišta i pristup korisnicima neprestano se razvijaju velikom brzinom pa i regulatori moraju biti jednako brzi, fleksibilni i pratiti tržišne inovacije”, izjavio je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Inovacijski hub bit će mjesto na kojem će inovativni projekti na području financijskih usluga moći dobiti neformalnu podršku, savjet ili smjernice kako bi se što bolje snalazili u regulatornom okruženju i odredili regulatorne, nadzorne i pravne izazove koji su značajni za njihov projekt.

Što nudi Inovacijski hub

Glavne funkcije regulatornog Inovacijskog huba bit će pružanje podrške razvoju inovativnih projekata, smanjenje vremena potrebnog da oni dođu na tržište, smanjivanje regulatorne neizvjesnosti, olakšavanje komunikacije s Hanfom stvaranjem specijalizirane točke za kontakt te time omogućavanje brže, jednostavnijeg i individualnog pristupa subjektima čiji projekti ispunjavaju propisane uvjete.

Inovacijski hub imat će aktivnu ulogu katalizatora za što bolju i efikasniju komunikaciju između financijske industrije i inovativnih tehnoloških rješenja, istraživanja, razvoja i ekonomskih potreba društva, poručili su iz Hanfe.

Dodaju da će Inovacijski hub imati aktivnu ulogu u suradnji Hanfe s postojećim subjektima, pružateljima tehnoloških usluga, start-upovima i ostalim dionicima u poslovnim pothvatima koji koriste ili žele koristiti inovativna rješenja u području nebankarskih financijskih usluga.

Lakše snalaženje u regulativi

Projekt koji traži podršku Inovacijskog huba mora biti inovativan, koristan za ulagatelje i u barem započetoj fazi izrade, ističu u Hanfi.

Podrška koju će Hanfa pružati poslovnim subjektima je prije svega u pronalasku optimalnog položaja projekta u sve kompleksnijem regulatornom okruženju, koje uključuje i regulativu Europske unije (EU). Hrvatska je, naime, u potpunosti usklađena s regulativom EU-a, što domaćim gospodarskim projektima pruža slobodu davanja usluga na području cijelog Europskog gospodarskog prostora.

Hanfa poziva sve subjekte koji se bave razvojem inovativnih tehnoloških rješenja u financijskoj industriji (FinTech, InsureTech ili RegTech) da se jave u Inovacijski hub kako bi dobili više informacija o položaju svojeg projekta u regulatornom okviru.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska ipak pristupa europskom blockchain partnerstvu