Standard & Poors'
Foto: Pixabay

Iako su se svi nadali da bi hrvatski rejting krajem ove i početkom iduće godine napokon mogao izaći iz ‘smeća’ to se nije dogodilo. Bonitetna kuća Fitch Ratings zadržala je hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine. Rejting i dalje ostaje ‘BB+’, s pozitivnim izgledima.

>> Rejting Hrvatske početkom 2019. izlazi iz ‘smeća’?

Fitch je bila prva od tri vodeće svjetske rejting agencije koja je u siječnju ove godine, prvi put od 2004. podigla rejting Hrvatske. U ožujku ju je slijedila Agencija Standard & Poor’s (S&P). Obje agencije hrvatski rejting drže jedan stupanj ispod investicijske razine, a treća, Moody’s, dva stupnja ispod.

Očekivalo se da će Fitch i ovaj put biti prva agencija koja će Hrvatsku izvesti iz špekulativnog, tzv. junk razreda, ali se to nije dogodilo. Zašto?

Slabi potencijal Hrvatske

Fitch je ocijenio da Hrvatska i dalje ima slabi potencijal za gospodarski rast, da ima visoki javni dug te da je (previše) izložena vanjskim utjecajima. Analitičari Fitcha upozoravaju da bi manji dolazak turista ili jača kriza u zemljama s kojima najviše trgujemo, poput Njemačke i Italije, pogodio krhki gospodarski rast koji se temelji prije svega na rastu potrošnje. Rizik je tim veći jer ključna europska gospodarstva usporavaju brže nego što se očekivalo.

Za potencijal rasta Hrvatske u Fitchu procjenjuju da je izrazito skroman: iduće godine 2,5 posto, a kasnije (u srednjoročnom razdoblju) tek dva posto. To znači da će Hrvatska još više zaostajati za usporedivim zemljama Srednje Europe.

Vraćanje investicijskog rejtinga bi pomoglo domaćim poduzećima, a onda i građanima, da smanje trošak zaduživanja. I što je podjednako važno, bio bi to znak stranim investitorima da se u Hrvatsku isplati ulagati. No, inozemnih investicija nema na vidiku. Umjesto toga, imamo tragikomične spinove o dolascima velikih investitora, kako što je bio onaj od prošlog tjedna kada je domaća javnost nakratko bila okupirana navodnim velikim ulaganjima korejskog automobilskog diva Hyundai.

Umjesto investicija spinovi

I dok su mediji veliku investiciju predstavili kako gotovu stvar, trebao je proteći cijeli tjedan da se ispostaviti da od tog posla ipak neće biti – ništa. Informaciju o dolasku raznih velikih svjetski kompanija pustio je u javnost ministar gospodarstva Darko Horvat. Nakon što se pokazalo da nitko drugi, a pogotovo ne u Varaždinu gdje se navodno trebala graditi Hyundaijeva tvornica, nema pojma ministar Horvat je pojasnio da je on novinarima samo spomenuo kako je pozvao četiri velike svjetske automobilske kompanije u Hrvatsku te da od njih još nije dobio odgovor.

Teško da će ih biti nakon najnovije Fitchove ocjene. Analitičari ponavljaju ono što već i sami dobro znamo. Hrvatska da bi napredovala mora promijeniti strukturu svoje ekonomije, stvoriti povoljnije okruženje za poslovanje, odmaknuti se od ovisnosti o ranjivom turizmu. Ukratko, početi provoditi famozne strukturne reforme.

Pročitajte i ovo:
Poslodavci otkrili zašto ne očekuju napredak u 2019.
Hrvatska ima bolji kreditni rejting, evo što to znači za poduzeća i građane