inspektori
Split / Foto: Pixabay

Od 1. travnja, kada počinje djelovati obnovljeni Državni inspektorat, trebao bi doći kraj neregistriranom iznajmljivanju turističkih soba ili apartmana, barem ako je suditi po najavama iz Ministarstva turizma. Ondje tvrde da će inspektori od ove sezone napokon moći odlaziti u nadzor nelegalnih iznajmljivača i da će to obavljati ‘sukladno operativnim planovima te prijavama građana, institucija i drugih subjekata’.

Ali hoće li i kako oni nakon 1. travnja moći ulaziti u privatne objekte, još uvijek nije jasno. Na društvenim mrežama posljednjih dana pojavljuje se sve veći broj komentara iznajmljivača koji najavljuju da inspektorima naprosto neće dozvoliti pristup, jednako kao što velik broj građana čini s HRT-ovim inkasatorima, piše Tportal koji je od ustavnog stručnjaka i profesora ustavnog prava na osječkom Pravnom fakultetu Mate Palića zatražio tumačenje toga može li se inspektorima dati ovlast ulaska u privatne prostore.

Mogu li inspektori ući u privatne objekte

Pitanje je hoće li inspektori radi ulaska u privatne objekte biti potrebna asistencija policije te kako pronaći omjer između nepovredivosti privatnog vlasništva i sprječavanja kršenja zakona.

“Da, oni mogu dobiti tu ovlast, no svakako bi bilo neophodno da prilikom intervencija imaju asistenciju policije. Pravo vlasništva može se ograničavati, ukoliko se to čini zakonom, kad postoji legitiman cilj i opravdan razlog te kad se nikakvim drugačijim načinom taj cilj ne može postići.

U konkretnoj situaciji legitiman cilj je zaštita pravnog poretka. Izuzetno je važno za ustavnost takvih ograničenja to da vlast nema alternativnu mogućnost utvrđivanja onih činjenica o kojima ovisi kažnjavanje.

U ovom slučaju između zaštite privatnog vlasništva i sprječavanja kršenja zakona postoji otklon prema sprječavanju kršenja zakona. Nepovredivost vlasništva i vladavina prava najviše su vrednote ustavnog poretka, ali vladavina prava je važnija”, izjavio je Mate Palić.

Dakle, moguće je da će se s ilegalcima ovog ljeta zbilja krenuti u nešto konkretniji obračun. No alat za to postoji tek teoretski, barem zasad, piše Tportal.

Carinicima je trebao službeni nalog

Dosad je za nadzor privatnih iznajmljivača bila zadužena Carinska uprava. Carinicima je za ulazak u objekte za koje sumnjaju da se u njima obavlja nelegalna djelatnost bio potreban službeni nalog, a za njega prijava ili u najmanju ruku opravdana sumnja. U takvoj situaciji na udaru inspekcija znatno češće su se nalazili legalni i registrirani iznajmljivači koje su inspektori imali ovlasti nadzirati, pa se stvorila golema neravnopravnost, kao i nelojalna tržišna utakmica.

Carinska uprava je, prema zadnjim dostupnim podacima za 2017. godinu, u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza te godine obavila 382 nadzora privatnih iznajmljivača smještajnih kapaciteta. Utvrđeno je 96 nepravilnosti te je izrečeno 212.000 kuna prekršajnih kazni. Najveći broj nadzora bio je obavljen na području nadležnosti Područnog carinskog ureda Split, potom na područje grada Rijeke, dok je na područjima Zagreba i Osijeka bilo obavljeno tek 60 nadzora te je utvrđeno ukupno 25 nepravilnosti.

Pročitajte i ovo:
Iznajmljivači ‘na crno’ na udaru inspektora, počinje pojačani nadzor