prodavači

Svi vodeći trgovački lanci u zemlji ponudili su jučer, prvog dana primjene smanjenog PDV-a na meso, voće, povrće, ribu i jaja, znatno niže i akcijske cijene tih proizvoda. Na tržištu lijekova vlada, međutim, kaos – iako je PDV na bezreceptne lijekove snižen s 25 na pet posto, mnogi su lijekovi sada čak i skuplji, javljaju mediji.

Jutarnji list izvještava kako se pojeftinjenja traženijih pilećih, svinjskih i goveđih proizvoda kreću i do 30 posto, ali nigdje se ne radi o sniženjima manjim od deset posto, koliko se moglo i očekivati zbog smanjenja stope PDV-a od 1. siječnja.

Hrana bi trebala pojeftiniti oko 10 posto

Bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza procjenjuje da se u prva četiri mjeseca može očekivati smanjenje cijena proizvoda, na koje je PDV gotovo prepolovljen, za deset posto.

“Kada imate smanjenje porezne stope na proizvod za 13 indeksnih poena, onda se to kroz cijenu u trgovini obično iskazuje kroz pojeftinjenje od 9,6 posto. Trgovci to obično zaokruže na devet ili deset posto. Sve iznad toga je zadiranje u trgovačku maržu, a jasno je da neki trgovački lanci možda mogu posegnuti i u smanjenje svoje marže”, pojašnjava Munjiza koji ovotjedna smanjenja cijena na meso, voće, povrće, ribu i jaja od trideset i više posto smatra uobičajenim marketinškim potezima.

Dodaje da cijene nekih proizvoda kao što su neke vrste povrća ovise o izraženoj sezonalnosti u opskrbi, pa tek treba vidjeti što će se ubuduće događati s tim cijenama.

lijekovi
Foto: Pixabay

Pojeftinilo 1500 do 2000 proizvoda

Iz Kauflanda su izvijestili da su snizili cijene više od 130 vrsta svježeg mesa i ribe, oko 20 vrsta jaja, više od 50 vrsta pelena i više od 170 različitih vrsta voća i povrća. Lidl je snizio cijene za 2000 proizvoda, a oba trgovačka lanca niže maloprodajne cijene istaknuli su već od 1. prosinca prošle godine.

Konzum je također snizio cijene za oko 2000 artikala, a prema izjavi člana Uprave Konzuma za nabavu i marketing Zorana Mitreskog na kupce su prenijeli cjelokupni iznos ušteda koje su rezultat sniženja PDV-a na određene kategorije proizvoda s 25 na 13 posto.

U Sparu su naveli kako su cijene 1500 proizvoda u njihovim trgovinama smanjene za više od 9,6 posto, koliko donosi porezno rasterećenje, piše Jutarnji list koji je provjerio i cijene na najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolac. Na tržnici cijena rajčice po kilogramu pala je s 10 na sedam kuna, limuna i klementine sa sedam na pet kuna, a tikvice s 15 na 10 kuna. Jaja su se mogla pronaći za šest kuna, dok je cijene mesa snizila samo jedna mesnica, a ostale se tek pripremaju na sniženje.

Proizvođači bezreceptnih lijekova najavili više cijene

Prema pisanju Večernjeg lista, situacija s cijenama bezreceptnih lijekova puno je kompliciranija. Jedan te isti lijek osjetno je jeftiniji u jednoj ljekarni nego u susjednoj specijaliziranoj prodavaonici, drugom je lijeku cijena ostala ista, a treći je jeftiniji nego lani.
Iako je službena obavijest o povišenju cijena u Hrvatsku ljekarničku komoru došla zasad iz dvije kompanije, Večernji list navodi neslužbene informacije iz ljekarni prema kojima su i drugi proizvođač najavili da će povisiti cijene.

lijekovi
Foto: Pixabay

Ljekarnici savjetuju građanima da obnove zalihe jer na robu koja je u ljekarnama ide stara cijena i sniženi PDV. Naime, automatsko snižavanje cijena dogodilo se promjenom PDV-a u ljekarnama budući da im je takvo softversko rješenje. Kada ljekarne budu radile novu narudžbu, onda će lijekovi onih proizvođača koji su rekli da će podignuti cijene biti skuplji.

HUP se još u prosincu, kada je tvrtka Berlin-Chemie najavila da će podignuti svoje proizvođačke cijene od 11 do 19 posto, ogradio od takvog poteza. No, čini se da je to sve što mogu učiniti. “Individualna je odluka svake kompanije kako će poslovati na pojedinom tržištu, no vjerujemo kako bi svi trebali voditi računa o potrebama potrošača”, priopćio je HUP.

I iz Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih lijekova su poručili kako ne mogu utjecati na poslovnu politiku svojih članica.

Prema procjenama Hrvatske ljekarničke komore maloprodajne cijene bezreceptnih lijekova početkom 2019. trebale bi pasti u prosjeku za 17-18 posto. Građanima, čini se, ne preostaje ništa drugo nego obilazak ljekarni i pomno uspoređivanje cijena lijekova različitih proizvođača.

Pročitajte i ovo:
Trgovci trljaju ruke, Hrvati u prosincu potrošili 15 milijardi kuna