investicije
Foto: Pixabay

Prema istraživanju HRejtinga natpolovična većina hrvatskih građana protiv je ulaska Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenja eura. Čak se 53,4 posto anketiranih građana izjasnilo protiv zajedničke europske valute, dok uvođenje eura podržava 39,3 posto. Neodlučnih je 7,3 posto.

Istraživanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela na temu ulaska Hrvatske u eurozonu za HRT je provela Promocija plus. Anketa je provedena od 12. do 18. travnja ove godine na 1400 ispitanika, a statistička pogreška je +/- 2,62 posto, objavio je HRT.

Na pitanje treba li Hrvatska ući u Europsku monetarnu uniju i uvesti euro umjesto kune – 12,8 posto ispitanika kaže da treba što prije, 18,7 posto slaže se s tim, ali tek kad budemo spremni.

>> Uvođenje eura koštat će nas 425 milijuna eura u prvih pet godina

Da ne želi euro sve dok se ekonomija potpuno ne oporavi izjasnilo se 23,7 posto ispitanika, a 23,1 posto smatra da bi kuna uvijek trebala ostati hrvatska valuta. Neodlučnih je bilo 7,3 posto.

Uvođenje eura najviše podržavaju HDZ-ovi birači

Zanimljivo je kako na uvođenje eura gledaju birači pojedinih stranaka. HDZ-ovi birači su 46,3 posto za uvođenje eura, a 48,8 posto protiv.

Kad je riječ o SDP-ovim biračima – njih 38,4 posto je za uvođenje eura, a 56,3 posto protiv. Za uvođenje eura u najvećem postotku su birači GLAS-a sa 69,2 posto, dok ih je 23,1 posto protiv, a HRAST-ovi birači najmanje podupiru uvođenje eura i to s 11,1 posto, dok se sa 77,8 posto izjašnjavaju protiv.

Iako potpora građana uvođenju eura lagano opada, poduzetnici i analitičari smatraju da bi to Hrvatskoj donijelo više koristi nego štete. Ulazak u eurozonu jedan je od ciljeva aktualne Vlade, a kao mogući datum spominje se početak 2024. godine. Usto, ulazak u eurozonu već je određen ulaskom u Europsku uniju. Pitanje je samo kada će se to dogoditi, javlja HRT.

Strah od rasta cijena i troškova života

Najnovije istraživanje HRejtinga ukazuje na daljnji pad podrške hrvatskih građana uvođenju eura. Prema istraživanju koje je Eurobarometar proveo u studenom 2018. u svima članicama EU-a, podrška hrvatskih građana jedinstvenoj europskoj valuti tada je iznosila 40 posto. Većina Hrvata, 56 posto, izjasnila se protiv eura, a četiri posto je reklo da ne zna odgovor. Tijekom 2018., od travnja do studenog, potpora za euro u Hrvatskoj je pala za čak šest postotnih bodova, detektiralo je Eurobarometrovo istraživanje.

>> Podrška uvođenju eura drastično pala, većina Hrvata sada je protiv

Prema ranijim istraživanjima, građane najviše brine inflacija, tečaj po kojem će se odvijati konverzija, uglavnom zbog kreditnih obveza, te razina plaća.

I dok su na problem cijena ekonomski stručnjaci dali uglavnom jasne odgovore (očekuje se minimalni rast cijena u godini uvođenja eura, uglavnom u uslužnim djelatnostima), pitanja tečaja prilikom konverzije i razina plaća i dalje su otvorena.

Strah od eura podgrijava i strah od nezaposlenosti (prema Eurobarometru to je za 43 posto hrvatskih građana najveći problem), od loše ekonomske situacije (što ističe 28 posto ispitanika) te rasta cijena i troškova života (27 posto).

Želite li da Hrvatska uvede euro?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...