krivotovrenim novvem
Foto: Pixabay

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) u svojoj je reviziji sustava odredila financijsku korekciju od sto posto za projekt obnove studentskih domova “Stjepan Radić” i Cvjetno naselje u Zagrebu, objavio je Jutarnji list. Stopostotna korekcija znači da bi Hrvatska morala vratiti svih 220 milijuna kuna dobivenih iz fondova EU.

Obnova zagrebačkih studentskih domova financirana je iz fondova EU s 220 milijuna kuna, dok su preostalih 65 milijuna kuna financirani iz sredstava Ministarstva znanosti i Fonda za energetsku učinkovitost.

Propusti nisu sporni

Nalaz europske agencije Jutarnjem listu je potvrdilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. U Ministarstvu, međutim, procjenjuju da bi razmjerno počinjenim propustima Hrvatska trebala vratiti 25 posto povučenih sredstava.

“Nakon razmatranja svih relevantnih činjenica u predmetnom slučaju, Ministarstvo je zaključilo da financijska korekcija od 100 posto nije razmjerna počinjenim propustima i ocijenilo da je financijska korekcija od 25 posto primjerena”, citira list tumačenje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Konačnu odluku o opsegu propusta i o visini sredstava koju će Hrvatska morati vratiti u EU fondove donosi revizija Europske komisije. Formalno, sredstva je povukao Studentski centar, odnosno njegov vlasnik Sveučilište u Zagrebu, pa će sredstva morati vratiti Sveučilište. Ako Sveučilište ne bude imalo taj novac, morat će ga dati država.

Izravna pogodba s Projektgradnjom

Obnovu studentskih domova 2015. je u izravnoj pogodbi dobila tvrtka Projektgradnja, koja je u vlasništvu Agrokora. ARPA je, saznaje Jutarnji list, pronašla nepravilnosti upravo kod izravnih pregovora, jer se oni mogu opravdati samo u iznimno specifičnim projektima i uvjetima.

Studentski centar je u Obavijesti i namjeri sklapanja ugovora istaknuo da je od 23. prosinca 2014. do 17. travnja 2015. proveo javnu nabavu za tehničko savjetovanje, izradu feasibility studije i projektiranje, izradio projektnu dokumentaciju glavnog projekta i troškovnika, pripremio javnu nabavu za radove, te objavio otvoreni postupak javne nabave za radove rekonstrukcije studentskih domova 17. travnja 2015.

Ipak, nisu uspjeli provesti postupak javne nabave, nego su nakon poništenja tog postupka, a radi “hvatanja rokova”, pokrenuli postupak izravne pogodbe.

Odluku da se poslije neuspjele javne nabave izravnim pregovorima posao dodijeli Projektgradnji donio je tadašnji sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović.

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije zadužena je za reviziju i ovjeravanje usklađenosti provedbe programa EU u kojima su upravljanje i odgovornost preneseni na RH. ARPA radi po najstrožim standardima EU i izravno je odgovorna Europskoj komisiji, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo:
Uskoro bespovratna sredstva za informatičku opremu, ne brzajte s kupnjom
ESIF zajam, ili kako ostvariti američki san u Hrvatskoj
Kako do bespovratnih sredstava za kupnju strojeva i izgradnju hale
EU fondovi nisu kvantna fizika