ciljeva
Izvor: HGK

Hrvatsku u srpnju čeka veliki test kada će na Političkom forumu UN-a predstaviti svoj prvi dobrovoljni nacionalni pregled o ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja. Radi se o najvažnijoj razini procesa praćenja ciljeva kroz tri dimenzije – gospodarsku, društvenu i okolišnu, istaknuto je na konferenciji Podržimo održivo koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora i koja je prvi put okupila sve ključne aktere za primjenu Programa održivog razvoja 2030. UN-a.

Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, podsjetila je da je Hrvatska osnovala Nacionalno vijeće za održivi razvoj budući da mora preuzeti sve obveze u sklopu agende 2030. Kazala je da se radi o kompleksnim ciljevima čije ostvarenje će imati veliki utjecaj na gospodarstvo i društvo.

“Prikazat ćemo naš napredak u obrazovanju i zdravstvu, na tržištu rada i po pitanju ekonomskog rasta općenito. Drugim riječima, pogledat ćemo se u ogledalo, sagledati naše vrline i mane i odlučiti na čemu trebamo raditi. Ne smijemo se dovesti u situaciju da svatko vuče na svoju stranu”, istaknuo je predsjednik HGK koji je za okupljanje svih dionika uključenih u definiranje krovne strategije razvoja lansirao platformu HGK_COR akcelerator.

Veleposlanica Švedske u Hrvatskoj Diana Helen Madunic je naglasila da je agenda održivog razvoja odličan alat za promjenu svijeta u kojem živimo.

“Zato je švedska vlada na ostvarivanje ciljeva agende stavila poseban naglasak. Znali smo da moramo uključiti cijelo društvo kako bi uspjeli pa smo organizirali masovnu kampanju usmjerenu na aktere iz privatnog, javnog i civilnog sektora. Ostvarili smo veliki napredak u međuvremenu, naročito po pitanju ravnopravnosti spolova i obnovljivih izvora energije, ali još je mnogo posla pred nama”, prenijela je iskustva Švedske veleposlanica Madunic.

Fokus na ljudima, a ne na ekonomiji

Cillian Lohan, predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, govorio je o načinu mobilizacije organizacija iz različitih sektora na primjenu ciljeva održivog razvoja i što EU može raditi bolje u njihovoj primjeni.

“Naš posao je da sudjelujemo u legislativi, ali i da budemo veza između institucija EU i ljudi na terenu. Prošle godine smo naručili studiju koja je otkrila jaz između ciljeva strategije održivog razvoja i njihove provedbe u praksi. Imamo globalne sporazume, aktivne lokalne zajednice, brojne nacionalne inicijative, no nedostaje nam koherentna akcija na razini EU. Moramo svim novim sastavima EK pokazati koji su ciljevi održivog razvoja i dati im zadatak da sve njihove politike budu u skladu s njima” izjavio je Lohan, dodavši kako fokus mora biti na ljudima, a ne na ekonomiji jer bez toga nema potrebne transformacije.

U sklopu programa održane su i dvije panel diskusije – o izazovima primjena ciljeva i mogućim prioritetima nacionalnog akcijskog plana te o digitalnoj revoluciji kao jednoj od šest područja ključnih za dugoročnu održivost do 2050. godine. Ključna poruka poslana s Konferencije je da je naša generacija prva koja može iskorijeniti siromaštvo i posljednja koja može zaustaviti klimatske promjene, a glavnu ulogu u ostvarivanju tih ciljeva imat će upravo održivi razvoj.

Pročitajte i ovo:
Horvat najavio radikalan zaokret u pristupu održivom razvoju