zakon
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a / Izvor: HUP

Hrvatska udruga poslodavaca poslala je ministru financija Zdravku Mariću detaljan dokument prijedloga porezne reforme u kojemu traži snažnije rasterećenje gospodarstva i ukupnog troška rada u odnosu na prijedlog koje je Marić uputio u javnu raspravu.

HUP smatra kako treći krug porezne reforme mora prvenstveno poslužiti daljnjem rasterećenju gospodarstva i poduzetništva, čime bi se utjecalo na stvaranje uvjeta za veće plaće i zadržavanje radne snage, priopćili su iz HUP-a.

Udruga poslodavaca istaknula je devet prijedloga:

1. Smanjenje stope poreza na dobit na 12 posto za sve poduzetnike

2. Smanjenje stope poreza na dohodak s 24 posto na 14 posto, a s 36 posto na 30 posto

3. Proširenje neoporezivih primitaka koje se mogu isplatiti ili omogućiti radnicima

4. Povećanje iznosa već neoporezivih primitaka (prigodne nagrade te dnevnice)

5. Povećanje praga s 3 milijuna kuna na 15 milijuna kuna za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi

6. Odustajanje od povećanje koeficijenta pri utvrđivanju mjesečne osnovice za obračun doprinosa člana uprave trgovačkog društva ili izvršnog direktora trgovačkog društva ili upravitelja zadruge

7. Primjena snižene stope PDV-a na dodatne kategorije: bezreceptni lijekovi, prerađevine od svježeg i smrznutog svježeg mesa, mliječni proizvodi, pčelinji proizvodi, ogrjevni proizvodi, novine i tiskovine, javni prijevoz putnika, prva isporuka građevina i renovacija stambenih prostora, luke nautičkog turizma, smještaj i ugostiteljske usluge

8. Porezne olakšice građanima za ulaganje u stambeni prostor i njegovo održavanje

9. Dodatno povećanje porezno priznatog troška upotrebe sredstava za osobni prijevoz na 70 posto

Mikro i mali poduzetnici sami bi trebali određivati visinu svoje plaće

“HUP smatra kako su potrebne i opsežnije mjere za porezno rasterećenje ukupnog troška plaća zaposlenih. U tom pogledu predložili smo ministru Mariću proširenje porezne osnovice porezno priznatih troškova: od priznanja troškova prehrane kao neoporezivog primitka do povećanja neoporezivog iznosa za: regres, božićnice, troškove obrazovanja, stipendije, smještaj radnika i troškova reprezentacije”, istaknuo je HUP u svom priopćenju.

Što se tiče spornog prijedloga povećanja koeficijenata za obračun doprinosa za članove uprave i izvršne direktore trgovačkih društava, HUP-ov stav je kako treba odustati od takvog prijedloga zbog posljedica na najbrojniju i najranjiviju skupinu poduzetnika te omogućiti mikro i malim poduzetnicima samostalno određivanje vlastite plaće.

“U velikoj većini slučajeva mikro i mali poduzetnici nemaju osiguran izvor prihoda kada počnu sa svojim poslovanjem. Dapače, mnogi nemaju prihode pola godine i dulje, a još više vremena prođe prije nego što se poduzetnici osiguraju povrat uloženih sredstava.

Stoga, ovakvo povećanje predstavlja značajno opterećenje za mikro i male poduzetnike koji su u najranjivijoj fazi svog poslovanja. Za novonastale mikro i male poduzetnike najvažnije je da im je mjesečni trošak poslovanja što niži, a ako želimo poticati poslovno okruženje potrebno je izbjegavati postavljanje administrativnih i fiskalnih uvjeta do tri godine starosti poduzeća”, ističu u HUP-u.

Pročitajte i ovo:
INTERVJU Petar Lovrić: Marića bi trebalo pitati potiče li poslodavce na kriminal
Zbog povećanja nameta poduzetnici na nogama, IPRH uputio otvoreno pismo Vladi