porezni
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a / Izvor: HUP

Situacija u gospodarstvu je dramatična. Posla ima više nego ikad, ali nema radnika koji će ga odraditi. U Hrvatsku više ne žele zbog niskih plaća dolaziti ni radnici iz okruženja, naši se ljudi iseljavaju, a plaće su niske zbog previsokih nameta, poručili su HUP-ovci na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su još jednom apelirali na Vladu da provede porezno rasterećenje i otvori tržište rada.

Ministar financija Zdravko Marić odlučio je, kako se čulo na konferenciji, ignorirati većinu, ako ne i sve prijedloge poslodavaca za poreznim rasterećenjem.

HUP traži barem neoporezivanje toplog obroka i 13. plaće

HUP je zatražio da Vlada hitno usvoji barem one prijedloge koji su vezani uz povećanje plaća koje bi išlo na teret poslodavaca, a ne držanog proračuna. Radi se o zahtjevima da neoporezivi postanu topli obrok i 13. plaća te da se podignu limiti za oporezivanje ostalih primitaka koji se mogu isplatiti radnicima.

>> HUP traži veliko snižavanje poreza, Mariću uputili 9 prijedloga

“Nema niti jedan razlog da se to ne prihvati jer to državni proračun ne košta ništa, a poslodavcima bi omogućilo da na vlastiti trošak podignu plaće radnicima, barem za 400, 500 kuna. To nije puno, riječ je o gašenju požara kanticom vode”, kazala je Deranja.

Prema njezinoj ocijeni, promjene poreznih zakona, o kojima će danas odlučivati Vlada, su toliko male da neće ništa riješiti.

“A mi smo na dnu, situacija u gospodarstvu je dramatična, nedostaje nam radne snage. Bazen radne snage je posve prazan, tržište rada ne postoji, a Vlada uopće ne shvaća težinu situacije niti reagira na naše apele”, upozorila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a na današnjoj konferenciji za novinare.

HUP traži otvaranje tržište rada po uzoru na Sloveniju

HUP traži i da se tržište rada otvori po uzoru na Sloveniju u kojoj poslodavci sami mogu uvesti radnu snagu, ako se na oglašene natječaje ne javi nitko od domaćih radnika.

Zdravko Jelčić, član Izvršnog odbora HUP-a, na primjeru poduzeća Spin Valis, kojoj je na čelu, opisao je težinu problema. Kazao je da su od početka ove godine povećali plaće za 15 posto, ali svejedno mjesečno odlazi po pet radnika, a tvrtka bez snižavanja poreznih tereta nema prostora za daljnje podizanje plaća.

“Pogoršavaju nam se svi pokazatelji poslovanja, smanjuje nam se prostor za investicije i kreditiranje jer nas i banke počinju gledati drugačije”, rekao je Jelčić. Dodao je da ni inozemni investitori neće doći u Hrvatsku jer su u okruženju bolji uvjeti poslovanja i niži porezi.

Franjo Turek, predsjednik HUP-ove Udruge metalne industrije, kazao je da se radnici iz sjeverozapadne Hrvatske sve više zapošljavaju u Sloveniji i Austriji.

“Na burzi su oglašeni natječaji za razne profile, tokare, skladištare, bravare i slično, ali se na njih nitko ne javlja. Mi više ne možemo čekati da se kvote za uvoz radnika usuglašavaju po šest mjeseci i dulje, a da za ishođenje radnih dozvola i reguliranje statusa radnika pri MUP-u treba još dva i pol mjeseca. Tako više ne možemo funkcionirati”, kazao je Turek.

Otvoreno 50.000 radnih mjesta, zainteresiranih nema

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić izjavio je da u ovom trenutku otvoreno oko 50 tisuća radnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, te da se problem nedostatka radne snage počeo osjećati i u Zagrebu, a ne samo u manjim gradovima i mjestima.

“Vlada to uopće ne shvaća niti je spremna na reforme. Na stolu su samo dvije, a nitko više ne govori ni o lokalnoj upravi, niti o zdravstvu. Ovo je poziv svim ministarstvima da počnu raditi u svojim resorima i snize rashodnu stranu proračuna jer prostora ima”, izjavio je Majetić.

U HUP-u naglašavaju da svi njihovi prijedlozi idu za povećanjem plaća radnika, kao što zagovaraju i povećanje mirovina kroz mirovinsku reformu.

“Svi prijedlozi Vlade idu za penalizacijom, a zakoni se donose samo kako bi se nekoga kažnjavalo. Želi se kazniti umirovljenike koji idu prije vremena u mirovinu, želi se kazniti sve poduzetnike kao da su svi u prekršaju. Mislim da je toga dosta. Zakoni bi se trebali donositi u korist goleme većine poštenih ljudi, a za kazne postoje inspekcije”, zaključila je Deranja.