administrativnih
Ministar Darko Horvat zadužen je za provedbu Akcijskog plana rasterećenja / Izvor: Screenshot

Investicije su podbacile, dok su izvoz i osobna potrošnja nadmašili očekivanja u rastu BDP-a, istaknuo je na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke koja očekuje da će i sljedeće godini rast BDP-a biti manji od tri posto.

“Investicije su dosad podbacile. One zasad rastu ispod naših prognoza dok potrošnja i izvoz rastu iznad naših očekivanja. Također vidimo nastavak trenda rasta zaposlenosti, iako je teško pronaći zaposlene. Po prvi puta se ove godine pojavilo problem nedostatak radne snage kao drugi najveći problem koji poslodavci ističu u svom poslovanju. Problem broj jedan i dalje je uvjerljivo prevelika reguliranost”, pojasnio je Vujčić.

Vujčić poziva na oprez s mirovinskom reformom

Guverner je upozorio da bi demografska kretanja – starenje i iseljavanje stanovništva – mogla dovesti do smanjenja doprinosa faktora rada rastu BDP-a i ukupne produktivnosti. Kako napominje, to smanjivanje radno sposobnog stanovništvo na neki način treba nadoknaditi.

Tu se, napominje, javlja problem dodatnog pritiska na mirovinski i zdravstveni sustav, zbog čega je izuzetno važno “pametno osmisliti nastavak” mirovinske reforme, javlja N1. Lider je pak istaknuo izjavu guvernera kako je “nužno biti veoma oprezan s mirovinskom reformom gdje svaka ‘vatrogasna’ mjera’ može imati nesagledive dugoročne posljedice”.

O mirovinskoj reformi i investicijama govorio je i ministar gospodarstva Darko Horvat koji je, prema pisanju Lidera, dosta otvoreno priznao da država čezne za 100 milijardi kuna iz drugog mirovinskog stupa.

Rekao je kako Hrvatskoj treba samo 15 milijardi kuna investicija ove godine, “a tamo leži 100 milijardi slabo iskorištenih kuna”.

Horvat: Čemu služi II. stup

Ministar Horvat kazao je na konferenciji da bi rast BDP-a od pet posto zahtijevao 55 milijardi kuna investicijskog potencijala.

“Taj nam je iznos trenutačno nedohvatljiv”, rekao je i dodao kako je rast investicija od sedam posto u 2017. bio premalen da “bismo mogli poželjeti rast BDP-a od 5 posto”, javlja N1.

Uvjeren je i da će se, bez obzira na relativno malu stopu rasta stranih investicija, ove godine uspjeti dosegnuti dvije milijarde eura stranih investicija. No, pritom je upozorio i da drugi mirovinski stup u ovom trenutku “ima zamrznutih i neefikasno iskoristivih 100 milijardi kuna”, a da se o tome ne usudi potaknuti bilo kakva rasprava.

“Čemu je trebao služiti drugi stup? Stvaranju doprinosa kroz kvalitetno investiranje da bi doprinos mirovinama bio što je moguće veći, da bi, sinergijom onoga što može pratiti državni proračun i onoga što se kroz investicije tih sredstava može zaraditi, oni koji su odlučili ići u mirovinu, pa i prijevremeno, mogu normalno živjeti”, izjavio je Horvat, javlja N1.

Guverner upozorio na nove rizike

Guverner Vujčić je iznio procjene HNB-a prema kojima bi hrvatsko gospodarstvo u idućoj godini trebalo rasti u otprilike kao i u ovoj, “nešto ispod tri posto BDP-a”.

Upozorio je, međutim, na pojavu prvih znakova vanjskih rizika koji bi mogli dovesti do manjeg rasta od projiciranog.

Svjetski trgovinski rat mogao bi utjecati na manju količinu trgovine u svijetu što bi se moglo negativno odraziti i na Hrvatsku, upozorio je Vujčić.

Dodao je i da smanjenje industrijske proizvodnje u Italiji i Njemačkoj koje se očitovalo posljednjih mjeseci može imati negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo pokaže li se to dugoročnijim trendom.

Pročitajte i ovo:
UMFO: Prosječne mirovine 2040. bi mogle biti oko 7000 kuna, ali uz jedan uvjet
Pavićeva reforma mirovine obara na minimalce, Nestić ponudio rješenja