finu
Foto: Pixabay

Prošle godine je ICT sektor generirao gotovo 3000 novostvorenih visoko plaćenih radnih mjesta. Tako će biti ove, ali i iduće godine, najavljuju poslodavci koji nude sve više pogodnosti kako bi privukli nove IT profesionalce. Ipak, još uvijek je najvažnija visina plaće – prosječna neto plaća IT profesionalaca je trenutačno gotovo 2000 kuna viša od prosječne plaće svih zaposlenih.

No, unutar IT sektora postoje značajne razlike u plaćama, ovisno o konkretnom zanimanju i stupnju obrazovanja, pokazala je analiza plaća IT profesionalaca koju je HUP proveo s Algebrom i portalom Moj posao.

Analiza je napravljena na uzorku od 3.600 ispitanika koji uključuje IT profesionalce u najširem smislu značenja tog pojma – dakle radi se o ljudima koji rade u svim zanimanjima IT sektora, ne samo u informatičkim tvrtkama.

Prosječna plaća IT-ovaca oko 8.000 kuna

Neto prosječna plaća iznosila IT-ovaca iznosi nešto više od 8.000 kuna. Rezultati su pokazali da ih 10 posto ima plaću veću od 12.000 kuna neto. Također, mala je razlika u prosječnim plaćama za IT profesionalce u IT i non-IT sektorima, što je posebno vidljivo kod najviše traženih programera kojih i dalje nedostaje u svim sektorima.

Prosječne neto plaće IT profesionalaca u 2018.

IT zanimanja
Izvor: Algerbra, Moj posao i HUP

Uvjerljivo najviše plaće, gotovo 15.000 kuna imaju direktori, dok su najslabije plaćeni servisni tehničari – niti 5.000 kuna. Korisno je znati i da plaće za IT zanimanja godišnje rastu po stopama od četiri do pet posto.

Najtraženija IT zanimanja

Ove su godine od svih IT zanimanja najtraženiji programeri, IT project menadžeri i IT system administratori. Među njima najslabije su plaćeni system administratori – prosječna neto plaća im je 6.771 kuna. Programeri mogu računati na prosječnu plaću od 7.678 kuna, a project menadžeri na 10.648 kuna.

Vidljiv je i trend rasta plaća s rastom stupnja obrazovanja, tako stručnjaci s poslijediplomskim završenim studijem (doktorat) imaju medijan plaću od 13.500 kuna (medijan govori da ih pola prima manje od tog iznosa, a pola više).

S obzirom na stupanj obrazovanja, najviše zaposlenih IT profesionalaca ima završen magisterij (46 posto). Zatim slijede zaposlenici za završenom srednjom školom (21 posto) te sveučilišni i stručni prvostupnici (16, odnosno 15 posto). Najmanje zaposlenih ima završen postdiplomski, odnosno neki od MBA stupanj obrazovanja. Takvih je tek dva posto i oni imaju najviše plaće.

IT zanimanja
Izvor: Algebra, Moj posao i HUP

Obrazovanje se isplati

Očekivano, najniže prosječne neto plaće imaju profesionalci sa završenom srednjom školom, s time da 10 posto najslabije plaćenih ima plaću od 6.500 kuna, dok 10 posto najbolje plaćenih može računati i na 11.300 kuna mjesečno.

“Obrazovanje se itekako isplati”, kaže Maja Mahovlić, glasnogovornica portala Moj posao. Dodaje da su sva istraživanja pokazala kako je prvih pet godina staža ključno za razvoj karijere. Stoga mladim zaposlenicima savjetuje da u tih prvih pet godina najviše investiraju u vlastiti profesionalni razvoj i dodatno obrazovanje. Nakon toga vrijeme je ili za napredovanje i preuzimanje neke više pozicije u poduzeću ili za promjenu poslodavca.

Pročitajte i ovo:
Oporezivanje plaća: ICT-ovci predložili 5 malih mjera za velike promjene
Mladi radnici sve manje lojalni poslodavcima, kako ih zadržati