Zaher
Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher / Izvor: HGK

U 2018. je godini prosječna cijena jednog četvornog metra novog stana (bez POS-a) iznosila 11.819 kuna. To je rast od 6,2 posto u odnosu na 2017. godini. Prema dinamici rasta cijena prednjači Grad Zagreb gdje su prošle godine cijene stambenih nekretnina porasle za više od deset posto. Slijedi ga Jadran s rastom cijena od 5,3 posto, dok je na ostalim područjima prošle godine zabilježen izrazito skroman rast od 0,5 posto.

“Tržište nekretnina u Hrvatskoj raste, ali je visoko segmentirano, ponajprije prema lokaciji, a potom i prema vrstama i kvaliteti objekata. U ruralnim su područjima cijene izrazito niske i nekretnine je teško prodati. S druge strane, na obali i u većim gradovima potražnja znatno nadmašuje ponudu pa su cijene trenutno neprimjereno visoke”, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvorenju 31. Foruma poslovanja nekretninama, koji se održava 17. i 18. svibnja u Šibeniku u organizaciji HGK.

Zaher je rekao kako situaciju za kupce donekle popravlja mjera subvencioniranja kamata stambenih kredita te lakša dostupnost i niži troškovi bankovnih stambenih kredita. Trenutno stambeni krediti banaka bilježe rast od 3,5 posto, dok se kamata spustila na povijesno najnižu razinu od oko 3,5 posto.

Tijekom dva dana Foruma sudionici će se upoznati s radom novoosnovanog Državnog inspektorata koji će nadzirati rad posrednika u prometu nekretninama, a imat će priliku među ostalim prisustvovati predavanjima o provedbi upisa u zemljišne knjige i katastre te o aktualnoj problematici oko GDPR-a.

Glavni državni inspektor pojasnio promjene u prekršajnim postupcima

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, poručio im je da državni inspektorat nije represivni aparat, već partner gospodarstvenicima.

“Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere. Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada bit će nam transparentan”, izjavio je Mikulić.

Dodao je i da se uvode značajne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima povezane s prekršajnim postupkom. Naglasak će biti na mogućnosti otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one ne predstavljaju teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

“Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, a otvoren će biti i za javnost te će funkcionirati prema načelu jednakosti svih građana prema zakonu”, poručio je Mikulić.

Pročitajte i ovo:
Što se više isplati – najam ili kupnja stana?
Subvencije poskupile stanove, kada je pravi trenutak za kupnju