KPMG
Ivicu Todorića čekaju izručenje i optužnice / Izvor: N1

Forenzično financijsko vještačenje poslovanja Agrokor koncerna od 2006. do 2016. godine, koje je od revizorske kuće KPMG naručilo Državno odvjetništvo, objavio je Jutarnji list koji je ekskluzivno dobio uvid u materijal ključan za rasplet afere Agrokor. Rezultati vještačenja o devet ključnih točaka poslovanja, uključujući i transakcije između Agrokora i Ivice Todorića, su razorni, ističe dnevnik.

U općoj uvodnoj ocjeni glavni vještak Ismet Kamal navodi kako je otkrio nepravilnosti u tim transakcijama koje su ‘negativno utjecale na interese ostalih interesnih skupina koje primano čine vjerovnici (financijski vjerovnici i dobavljači), ali i manjinski dioničari i zaposlenici’.

KPMG: Inteligentno osmišljen sustav, a ne računovodstvena pogreška

Vještačenje je ustanovilo kako je ‘Agrokor koristio neprikladne računovodstvene politike koje nisu bile u skladu s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja’, te se ističe kako su te ‘aktivnosti’ bile ‘kompleksne, pretjerane i neprekidno korištene tijekom više godina’.

“Prema mom mišljenju ovo je bio način funkcioniranja inteligentnog sistema koji je za posljedicu imao postizanje željenog rezultata financijskog izvještavanja, te se jednostavno ne može pripisati računovodstvenoj pogrešci “, jedna je od najvažnijih rečenica ovom dokumentu od 533 stranice i također jedna od rijetkih u kojima Kamal vrijednosno ocjenjuje te ‘aktivnosti’, ističe autor članka Frenki Laušić.

Jutarnji je najavio da će u idućim danima objavljivati ključne nalaze iz ovog iznimno važnog dokumenta, a u subotu navečer je objavio sažetak ključnih točaka:

1. Novac i novčani ekvivalenti: Krivo prikazivanje 2 milijarde kuna kao novčane imovine u razdoblju 2009-2015.

2. Računovodstveni tretman ovisnih i pridruženih društava: Zbog nedopuštenog načina priznavanja ulaganja u povezana društva (npr. Jamnica) Agrokor je prikrivao da je svake godine od 2006. – 2015. (osim 2014. ) poslovao s gubitkom.

3. Dividende: Agrokorove obveze prema Ivici Todoriću za dividende podmirene u novcu ili prebijanjem, te su u 2014. i 2015. nepodmirene obveze za dividende „netočno prenesene na kapital na kraju godine, te potom prenesene natrag u obveze na početku sljedeće poslovne godine“

4. Troškovi Inicijalne javne ponude Agrokora: Krivim prikazivanjem IPO troškova prikriveni su troškovi i obaveze u iznosu od 2.3 milijarde kuna, dok zbog te “metode” nije bilo prikazano ni oko tri milijarde kuna obveza prema bankama.

5. Mjenice: Prikazivanje financijskih mjenica kao mjenica izdanih za robu i usluge – u 2015. je ukupno pogrešno klasificiranih mjenica bilo u iznosu od 550 milijuna kuna.

6. Transakcije s EBRD-om: Reotkup dionica Agrokora od EBRD-a – kupio ih je Ivica Todorić, a ovdje se dokazuje da je kroz kompleksnu mrežu ugovora preuzimanje osam dionica za 100 milijuna eura financirao Agrokor.

7. Transakcije s društvom Adris grupa: Oko 1,3 milijarde kuna financijskih obveza prema Adrisu prikazano kao kapital koncerna, za što nije bilo osnove.

8. Transakcije s društvom Investco: Da bi od Agrokora kupio Kulmerove dvore za 30 milijuna eura, Todorić je 2005. digao kredit od 24 milijuna eura od Hypo banke i šest milijuna eura zajma od Agrokora. U naknadnim refinanciranjima i prijebojima ispostavilo se da je “Agrokor preuzeo dug Ivice Todorića prema banci”, te da je i zajam koji je Agrokor dao Todoriću podmiren u kolopletu odnosa s Investcom, društvom za poslovanje vrijednosnim papirima koje je Agrokor stekao 2008., a predsjedniku uprave Investcom prodao za 135 milijuna kuna u 2012. (što nije zabilježeno u poslovnim knjigama).

9. Privatni troškovi (u Agrokoru i Agrokor Zugu) – M1: I ovdje bila zloupotrebljavana metoda prijelaznih konta, a utvrđeno je da je privatne troškove podmirivao Agrokor i Agrokor Zug.

Agrokor nije Todoriću obračunao porez na plaću u naravi

Od 2011. do 2014. Agrokor je proknjižio šest tisuća transakcija u ukupnom iznosu od 45,6 milijuna kuna na temelju ulaznih računovodstvenih dokumenata označenih s M1, što je bila oznaka koju su zaposlenici u računovodstvu Agrokora koristili za označavanje privatnih troškova Ivice Todorića i članova njegove obitelji”, precizira Kamal u izvješću.

Tome treba pridružiti još deset milijuna privatnih troškova koji nisu bili knjiženi kao M1.

“Napominjem da, koliko sam uspio uočiti, niti jedan od ranije navedenih troškova u ukupnom iznosu od 55,6 milijuna kuna nije bio prikazan u financijskim izvješćima (nego na prijelaznim kontima) kao potraživanje od Ivice Todorića; niti ih je on izričito podmirio, niti je Agrokor obračunao porez na plaću u naravi Ivice Todorića”, naglašava se u izvješću, piše Jutarnji list.

Vještačenje podupire sve ključne teze optužbe

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te tvrtke u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, ističe dnevnik.

Središnja točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih bilanci Agrokora od 2006. do 2015. godine i neosnovanu isplatu dividende Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV.

A izrađeno vještačenje u tom je dijelu posve jasno – Agrokor je, zapravo, kroz cijeli taj period poslovao s gubicima, tako da nije bilo mjesta za isplatu dividende vlasniku, a radi se o ukupno 710 milijuna kuna, ističe Jutarnji list.

Todorići sredstva švicarske tvrtke kćeri koristili za privatne potrebe

Od svih članova obitelji službenim karticama švicarske tvrtke najviše potrošila Iva Balent, a najmanje Ivica Todorić. Osim toga iz tvrtke Agrokor AG, prema nalazu vještaka, izvučeno je i 9,2 milijuna švicarskih franaka u gotovini, a novac su u banci podizali Todorićevi suradnici i predavali mu novčanice, objavio je Jutarnji list.

Jedan od zanimljivijih dijelova vještačenja odnosi se na poslovanje Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG u Zugu, ili na odnose Ivice Todorića i njegove obitelji s tom tvrtkom.

Tužiteljstvo Todorića tereti da je sredstva Agrokora AG godinama koristio za privatne potrebe te da je za sebe izvukao najmanje 64 milijuna kuna, podsjeća Jutarnji.

Agrokor AG bila je tvrtka za centraliziranu nabavu cjelokupne Agrokor Grupe i to radi ostvarivanja boljih ugovornih uvjeta prilikom kupnje raznih roba, ali i zbog mogućnosti korištenja povoljnijih kreditnih linija koje su nudile švicarske banke. Protok sredstva preko njihova računa stoga je bio velik. Ivica Todorić, ali i članovi njegove obitelji tu su činjenicu naveliko koristili i djelomično raspolagali sredstvima kao da su njihova osobna.

Kako je utvrdio vještak, činili su to na tri načina – podizanjem gotovine s računa Agrokora AG, plaćanjem privatnih troškova kreditnim karticama tvrtke te podmirivanjem privatnih obiteljskih troškova s računa švicarske tvrtke, koji su djelomično zavedeni kao troškovi reprezentacije, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo:
Dobavljači Agrokora pod istragom, Vidaković prozvala državu i banke