bitcoina
Foto: Pixabay

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta je pala na 193 milijardi američkih dolara. U trenutku kada je kapitalizacija bila najviša, u siječnju 2018., ona je iznosila 835 milijardi dolara, objavio je Bloomberg.

“Većina kriptovaluta je precijenjena već dulje vrijeme. Teško je izdvojiti neki pojedinačni faktor, ali čini se da se događa obrnuta situacija u odnosu na prošlu godinu kada su ulagači gomilali novac zbog straha da će propustiti prilike. Ulagače sada hvata panika, pa se povlače”, tumači Samson Mow, glavni direktor za strategiju Blockstream Corp., tvrtke za blockchain rješenja.

Tržište kriptovaluta je pod pritiskom još od kraja lipnja, kada je američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) odgodila donošenje odluke o izdavanju odobrenja za bitcoin ETF koji bi, prema očekivanjima zagovornika bitcoina, mogao značajno povećati veličinu tržišta kriptovalutama.

Stvara li se “ICO bubble”?

Na pad vrijednosti kriptovaluta, prije svega ethereuma, utjecala je i odluka startupova da tu kriptovalutu počnu prodavati za tradicionalnije valute koje mogu upotrijebiti za financiranje razvoja. Investiranja u ICO projekte ove su godine, naime, skočila u nebo: prema PWC-u, samo u prvih šest mjeseci ove godine putem ICO-a u svijetu je prikupljeno oko 13,7 milijardi dolara, gotovo dvostruko više nego u cijeloj 2017. godini.

>> Tolar prikupio više od 8 milijuna dolara inicijalnog kriptokapitala

To je bilo dovoljno da se mnogi zapitaju stvara li se “ICO bubble” ili se tek radi o prihvaćanju ICO-a kao inovativnog načina prikupljanja kapitala. Kakogod bilo, aktualna rasprodaja kriptovaluta počela je u ponedjeljak 13. kolovoza kada je ethereum pao na najnižu razinu u posljednjih 11 mjeseci.

Nakon toga (u ponedjeljak) je i cijena bitcoina pala ispod 6.000 dolara prvi put od kraja lipnja, a cijelo je tržište kriptovalutama palo za oko deset posto u 24 sata. Analitičari procjenjuju kako bi se pad vrijednosti kriptovaluta mogao nastaviti ako SEC u narednih nekoliko tjedana ne odobri bitcoin ETF.

Kriptovalute
Foto: Unsplash

Čeka se odluka američkog regulatora

Ako američka regulatorna agencija (SEC) nastavi odgađati donošenje odluke, to bi se moglo protumačiti kao signal da će se i dalje opirati uvođenju kriptovaluta. Padne li cijena bitcoina ispod razine od 5.770 dolara, rasprodaja bi se mogla intenzivirati, piše Business Insider.

Cijene bitcoina i ethereuma nastavile su oscilirati. Danas (15. kolovoza), bitcoin se do podneva oporavio za oko pet posto i dostigao vrijednost od 6.377,53 dolara. Cijena ethereuma je bila 283,85 dolara, što je rast od 6,21 posto u posljednjih 24 sata, prema coinmarketcap.com.

Timothy Tam, glavni direktor CoinFi, poduzeća za istraživanje kriptovaluta, smatra da je velika slabost ethereuma ključna za događanja na tržištima. “Bitcoin se drži relativno dobro u odnosu na ethereum, no i dalje je dosta slab u odnosu na američki dolar”, citira Bloomberg Tama.

Startupovi gube na vrijednosti

Ethereum je na vrhuncu bio prošle godine kada je ta kriptovaluta činila 32 posto ukupne kapitalizacije kriptovaluta, te se približila bitcoinu čiji je udio bio 39 posto. Ethereum je sada, prema Coinmarketcap.com, na 14 posto, dok bitcoin – koji sporije gubi vrijednost u odnosu na druge manje valute – drži 54 posto.

“ICO-i koji su prikupili dosta novaca sada jako trpe, jer njihova imovina gubi vrijednost”, kaže Tam. Bloomberg citira i Jamesa Quinna, voditelja tržišta u Keneticu, blockchain poduzeću za ulaganje i savjetovanje, koji ističe da valutna kriza u Turskoj koja izaziva turbulencije na globalnim tržištima malo utječe na kriptovalute. Po njemu, to je jedan od razloga zašto i dalje ima investitora koji, usprkos padu vrijednosti kriptovaluta, dio ulaganja želi alocirati u kriptovalute.

No, svi koji očekuju da bitcoin osigura sigurnu luku od oluja na globalnim tržištima bit će razočarani. Kriptovaluta je otklizala u odnosu na dolar gotovo jednako kao i turska lira – oko 25 posto, zaključuje Bloomberg.