Lipa
Ilustracija: Pixabay

Lipa – udruga poreznih obveznika, koja se protivi svakom uvođenju novih poreza i povećanju postojećih, pozvala je građane da se usprotive uvođenju novog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima te podizanju trošarina na duhanske i alkoholne proizvode potpisivanjem online peticije.

Vladu je pak pozvala da odustane od novih poreza i okrene se smanjivanju proračunskih rashoda.

“Uvođenjem poreza na šećer u bezalkoholnim pićima te povećanjem trošarina na duhanske i alkoholne proizvode u vašim se životima ništa neće poboljšati, ali će se zato povećati količina vašeg novca kojim raspolaže ionako prerastrošna država.

Novi porezi zbog punjenja proračuna, a ne zdravlja građana

Novi namet na šećer se uvodi pod izgovorom zaštite mladih od pretilosti. No, uzrok pretilosti nije višak šećera u sokovima nego jednostavna i jeftina hrana, jedina dostupna osiromašenim građanima, pritisnutim prevelikim porezima.

Smanjenje poreznog opterećenja i dizanje standarda građana će poboljšati prehranu, a do toga se ne dolazi – uvođenjem novog poreza”, ističe Lipa u svom priopćenju.

Navodi da se protivi svakom daljnjem povećanju poreznog opterećenja građana, uvođenju novih poreza, povećanju postojećih, čija je jedina svrha i smisao kamufliranje neefikasnosti dijelova javnog sektora i dodatno punjenje proračuna.

“Da je Vladi uistinu stalo do zdravlja građana, umjesto dodatnog oporezivanja, proveli bi mjere iz Nacionalnog programa reformi 2019. poput funkcionalne integracije bolnica, daljnjeg razvoja objedinjene javne nabave, digitalizacije te učinkovitog upravljanja ljudskim resursima”, naglašava Lipa.

Lipa poziva Vladu da odustane od novog poreznog udara na građane i okrene se smanjivanju rashodne strane proračuna, odnosno provođenju reformi i istinskom poreznom rasterećenju.