kamata
Foto: Fotolia

Talijanski statistički ured objavio je danas procjenu kretanja talijanskog BDP-a u zadnjem kvartalu 2018. koja pokazuje da se talijansko gospodarstvo smanjilo za 0,2 posto. U trećem kvartalu prošle godine gospodarstvo Italije palo je 0,1 posto, pa je zemlja tehnički ušla u recesiju.

To je jako loša vijest za Hrvatsku budući da je Italija najveći vanjskotrgovinski partner Hrvatske. No, time loše vijesti ne prestaju. Naš drugi najveći trgovinski partner, Njemačka, također je suočena sa snažnim padom ekonomije.

I njemačka ekonomija jako oslabila

Njemačka vlada objavila je da očekuje rast u 2019. od jedan posto, što je najniža stopa rasta u posljednjih šest godina. Njemačka ekonomija toliko je slaba da je možda izbjegla ulazak u recesiju u kvartalu 2018., samo zato što je kvartal bio dulji za jedan dan od prethodnog, objavio je Business Insider.

Njemačka ekonomija četvrto najveće gospodarstvo na svijetu i najveće u Europi. Industrijski je pokretač Europe, pa je svaki znak slabosti zabrinjavajući, ne samo za Hrvatsku. Zabrinutost oko Italije, treće najveće ekonomije EU, traje već neko vrijeme, o čemu smo već pisali na Prvom planu.

>> Italija – tempirana bomba za eurozonu, ali i za Hrvatsku

Pad Italije u recesiju loša je vijest i za Njemačku, kojoj je Italija jedan od najvećih gospodarskih partnera. No, nije i jedina.

Prema analitičarima American Merrill Lyncha Njemačka se suočava s velikim iznenadnim padom (čak 18 posto) vrijednosti farmaceutskog izvoza u Irsku, usporavanjem potražnje za njemačkim robama u Kini, smanjenom prodajom automobila, smanjenjem industrijske proizvodnje na kvartalnoj razini od 1,7 posto koju će ostatak gospodarstva teško nadoknaditi. Tu je i mogući utjecaj carina na izvoz u SAD, kojeg analitičari Merrill Lyncha procjenjuju na 0,6 posto BDP-a.

Izvoz u Italiju i Njemačku čini 28 posto našeg ukupnog izvoza

U Hrvatskoj samo 15 posto poduzeća izvozi. Međutim, ta poduzeća zapošljavaju 51 posto zaposlenih u svim poduzećima, investiraju 62 posto, ostvaruju oko 66 posto od ukupnih prihoda od prodaje, te u razvoj ulažu čak oko 73 posto sredstava od ukupno ulaganih sredstava u razvoj. Također ostvaruju dobit od 76 posto

Pad gospodarstva Italije i Njemačke mogao bi se snažno odraziti na naše gospodarstvo, prvo kroz pad izvoza. Hrvatska je u prvih deset mjeseci 2018. u Italiju izvezla robe za više od 1,7 milijardi eura, a u Njemačku od gotovo 1,6 milijardi eura.

Izvoz u te dvije zemlje čini gotovo 28 posto hrvatskog izvoza (u prvih 10 mjeseci 2018. iznosio je 12,1 milijardi eura, objavio je početkom siječnja DZS) i lani je snažno rastao.

Za očekivati je da će se pad ekonomija Italije i Njemačke snažno odraziti na naše gospodarstvo, što se već daje naslutiti kroz pad naše industrijske proizvodnje.
Podsjetimo, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj lani je pala jedan posto, a samo u prosincu prošle godine stropoštala se za više od šest posto. Prvi je to godišnji pad od krizne 2013. godine, kada je Italija također ušla u recesiju.

Pročitajte i ovo:
Po robnom izvozu Hrvatska uvjerljivo zadnja u EU 10