Posavec
Međimurski župan Matija Posavec / Izvor: Screenshot N1

Međimurje već godinama slovi kao jedna od najboljih europskih regija za investicije i poslovanje, a prošlog tjedna je poslovni dnevnik Financial Times u okviru svog fDI Magazina Međimurskoj županiji dodijelilo nagradu kao jednoj od pobjednika u kategoriji stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja, efikasnosti javne uprave, poticaja i ulaganja u infrastrukturu korištenjem EU fondova. fDi Magazin je analizirao podatke o gospodarskom potencijalu, radnom okruženju, troškovnoj efikasnosti, infrastrukturi i pozitivnom poduzetničkom okruženju u čak 112 lokacija.

Ugledni FT lani je Međimurje uvrstio među 10 najboljih regija za investicije u Europi, dok je ove godine analizirao rezultate koji su morali zadovoljiti stroge kriterije za dobivanje novog priznanja. Rezultati analize pokazali su da je Međimurska županija najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske nakon grada Zagreba, jedina iznad 50 posto prosjeka razvijenosti EU.

U Međimurju najmanje klijentelizma

Od ostalih županija Međimurska se izdvaja po najmanjem koeficijentu klijentelizma koji mjeri odnos zaposlenih u javnom i privatnom sektoru te po najnižim troškovima javnog sektora u Hrvatskoj. Prema podacima Instituta za javnu upravu i Europske komisije, Međimurska županija je također dobila najviše ocjene za transparentnost hrvatskih jedinica lokalne i regionalne samouprave.

“Korupcija i nepotizam je ‘rak rana’ društva koji imaju snažan migracijski učinak”, izjavio je u povodu nagrade FT-a za Hinu međimurski župan Matija Posavec. Dodao je da kao mladi roditelj želi živjeti u europskoj Hrvatskoj, zemlji razvijenih vrijednosti, pravednoj i uređenoj zemlji koja ima perspektivu, prenosi Tportal.

Ističe kako su niske plaće jedan od najvećih problema u Međimurju, iako je ta županija, jedina u kontinentalnoj Hrvatskoj kojoj je BDP još prije pet godina premašio razinu iz pretkrizne 2008. godine.

S druge strane, Međimurje ima stopu nezaposlenosti od samo pet posto. Uz to, ostvaruje najveći izvoz u odnosu na uvoz, izvoz je porastao za 14 posto, rast zaposlenih iznosi pet posto, rast ukupnih prihoda za 11,8 posto, dok je bruto dobit gospodarstva veća za 9,2 posto te neto dobit za 13,2 posto, priopćili su iz županije u povodu nagrade FT-a.

Posavec: Mlade će vratiti promjene u modelu zapošljavanja i više plaće

“Ne ustručavam se ukazivati na probleme koji su stvorili pritisak na iseljavanje. Bilo upiranjem prsta i traženjem povećanja primanja naših radnika, pa i kroz smanjenje opterećenja na njihove plaće. Tražit ću da se u Hrvatskoj prekine praksa privremenih zapošljavanja i ugovora na određeno, koji imaju veliki udio u iseljeničkom pritisku”, kaže Posavec.

Smatra da se moraju dogoditi istinske promjene i u visini plaća te modelu zapošljavanja, kako bi se zaustavio migracijski pritisak i kako bi se započelo s povratkom prije svega mlade radne snage.

Posavec ističe da se model rada i života u Međimurju temelji na odgovornosti, racionalnom pristupu prema radu i ukupnoj organizaciji.”Svime što radimo želim dati doprinos stvaranju drukčijeg okruženja, povoljnije klime, povjerenja u sustav na razini cijele Hrvatske”, dodao je.

Velika ulaganja u obrazovanje i razvojne centre

Službeni statistički podaci već drugu godinu izdvajaju Međimursku županiju kao regiju koja najviše ulaže u obrazovanje, a visokim stupnjem korištenja EU fondova u stvaranju kvalitetnih uvjeta zdravstvene skrbi, ulaganja u infrastrukturu, kulturu i zaštitu prirodnih vrijednosti omogućili su prelazak u skupinu iznadprosječno razvijenih županija u odnosu na hrvatski prosjek.

Efikasnost javne uprave ocijenjena je kroz brzinu izdavanja građevinskih dozvola, racionalnim upravljanjem proračunom, ulozi regionalne razvojne agencije, županijske energetske agencije te Tehnološko inovacijskog centra. Vrednovano je ulaganje u Centar znanja stvaranjem preduvjeta za “start up poduzeća” izgradnjom novih prostora vrijednih 12 milijuna kuna, povlačenje novaca EU fondova za izgradnju znanstveno istraživačkog centra “Metalska jezgra” (32 milijuna kuna) te Centra kompetentnosti u strojarstvu ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo:
Bjelovar kao primjer: Otvorenim proračunom protiv korupcije