fondovima
Foto: Fotolia

Povećanje plaća do kojeg je došlo zbog nestašice radne snage i pokušaja poslodavaca da zadrže radnike dobro će doći i umirovljenicima. U rujnu će mirovine porasti 2,7 posto, odnosno prosječno 63 kune, što je jedno od većih usklađenja mirovina provedeno u drugom dijelu godine.

Branitelji po osnovi usklađenja mirovina mogu očekivati 151 kunu veću mirovinu od dosadašnje.

Sa zaostacima za srpanj i kolovoz umirovljenici tako u rujanskoj mirovini mogu očekivati u prosjeku 190 kuna više nego prošli mjesec. Odluka o iznosu usklađenja mirovina trebala bi biti donesena idući tjedan, piše Večernji.

Mirovine se usklađuju prema tzv. švicarskoj formuli prema kojoj se porast bruto plaća i potrošačkih cijena dijeli s dva. Plaće su u prvih šest mjeseci ove godine porasle 4,3 posto u odnosu na drugo polugodište 2017., cijene za 1,1 posto, što zbrojeno pa umanjeno za pola daje iznos predstojećeg rujanskog usklađivanja mirovina.

Proračunski izdaci za mirovine rastu na više od 40 milijardi

Osim pojedinačnih mirovina, rastu i proračunski izdaci za mirovine. Ove godine oni bi trebali iznositi oko 39 milijardi kuna, dvije milijarde više nego u 2017., a u 2019. mogli bi premašiti 40 milijardi kuna. Radi se o rekordno visokom iznosu koji će se iz državnog proračuna morati osigurati za isplatu mirovina.

Do velikog rasta proračunskih izdataka ne dolazi samo zbog usklađivanja sadašnjih mirovina, nego i zbog novih prava branitelja te zbog povećanog rasta broja novih umirovljenika.

Usklađivanje mirovina s rastom plaća povećat će proračunske izdatke za mirovine za gotovo 1,5 milijardi kuna. Za nova prava branitelja koja stupaju na snagu početkom iduće godine u proračunu za 2018. treba osigurati dodatnih 280 milijuna kuna.

U prvom polugodištu 24.000 novih umirovljenika

Hrvatska ima 1,23 milijuna umirovljenika čija se mirovina kreće oko 40 posto prosječne plaće, ali demografske projekcije i ne idu u korist budućih umirovljenika jer se očekuje smanjenje mirovina u odnosu na plaće.

Svaka veća promjena zakona koja regulira prava iz mirovinskog osiguranja dovodi do povećanja broja novih umirovljenika jer se ljudi boje da će čekanjem proći lošije, ističe Večernji. Tako se i ove godine povećao broj umirovljenika: u prvih šest mjeseci u mirovinu je otišlo 24 tisuće osoba, oko dvije tisuće više nego prošle godine. Njihova mirovina u prosjeku iznosi 2.390 kuna.

Prijevremene starosne mirovine su za 37 godina radnog staža ljudima koji su umirovljeni ove godine određene na 2.509 kuna, dok su korisnici starosnih mirovina za prosječnih 30 godina staža dobili 2.287 kuna mirovine.

Prosječna radnička mirovina trenutačno iznosi 2.344 kune, braniteljska 5.615 kuna, bivših pripadnika HVO-a 2.964 kune, a djelatnih vojnih osoba i policijskih službenika 3.688 kuna.