nagodba o agrokoru
Snimio: Dalibor Dobrić

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina. Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna, javlja N1.

Sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već sutra, 5. srpnja, Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Na ročištu su pravo glasa imali vjerovnici s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u Ciboni prisutno oko 450 predstavnika vjerovnika s tražbinama ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna.

Vjerovnici s osporenim tražbinama dobili pravo glasa

Predstavnici vjerovnika su prihvatili da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama također imaju pravo glasa o nagodbi. Njihovih 8,43 milijardi kuna osporenih tražbina pribrojeno je ranijem ukupnom iznosu nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 25,3 milijarde kuna.

Tako su pravo glasa dobili predstavnici 2.978 vjerovnika s ukupno 33,75 milijardi kuna tražbina. Od tog ukupnog iznosa tražbina, 66,7 posto je bilo potrebno da bi nagodba bila izglasana.

Ročište je održano u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu, a vjerovnici su glasali putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka.

nagodba o agrokoru
Snimio: Dalibor Dobrić

Adris podnio prigovor

Adris grupa je odmah nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru priopćila da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.

“Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika. Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa”, priopćeno je iz Adris grupe.

Nagodba vjerovnicima s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama Izvanredna uprava utvrdi da su insolventne, odnosno da su neodržive. Ne predviđa se da to utvrđuje sud, kao u redovnom predstečajnom ili stečajnom postupku, već će takvu odluku donijeti sama Izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala”, poručivali su ranije iz Adrisa, podsjeća Poslovni dnevnik.

U Adrisu smatraju kako bi primjenom tih istih kriterija Izvanredne uprave i ‘novi Agrokor’ bio insolventan.

Na ročištu je odvjetnica Adris grupe Belinda Čačić iznijela prigovor da se u postupku prije glasovanja podmirivalo osporene tražbine bez ovršne isprave, piše poslovni.hr.

O žalbama odlučuje Visoki trgovački sud

Nakon izglasavanja nagodbe počinje teći rok za žalbu na nagodbu, o čemu će odlučivati Visoki trgovački sud. Tek nakon toga mogu se početi dizati tužbe, bilo protiv Agrokora, vjerovnika međusobno (što je slučaj s recimo Adrisom, ako se ta kompanija ne nagodi s budućim vlasnicima), ili buduće kompanije na koju će se prebaciti poslovanje Agrokora, ali i protiv države.

U slučaju tužbe protiv države, međutim, tužitelj se mora prvo obratiti Državnom odvjetništvu sa zahtjevom za mirno rješenje spora, te čekati očitovanje koje mora stići u roku od tri mjeseca.

Nakon što nagodba postane pravomoćna, a eventualne žalbe riješi Visoki trgovački sud, kreće njezina implementacija za koju u Agrokoru predviđaju da će trajati tri do četiri mjeseca.

nagodba o agrokoru
Snimio: Dalibor Dobrić

Slijedi osnivanje ‘zrcalnih’ kompanija

Kako je nedavno novinarima rekla zamjenica Izvanrednog povjerenika Irena Weber, u Agrokoru su nabrojali 70.000 koraka koje treba obaviti u implementaciji nagodbe, a svakim se danom utvrđuju i novi.

Treba, naime, prebaciti sve ugovore s radnicima, dobavljačima i partnerima na nove kompanije koje tek treba osnovati. Ona krovna, koja će zamijeniti Agrokor d.d. već je osnovana i zove se Aisle HoldCo dioničko društvo za upravljanje d.d.

U tijeku je i potraga za novim kadrovima koji će voditi tu holding kompaniju, a vjerojatno i operativne kompanije, čime se bavi specijalizirana tvrtka za traženje menadžera, Egon Zehnder, inače prva po snazi u toj branši u Europi i treća u svijetu.

Nova kompanija, priželjkuju u Izvanrednoj upravi, mogla bi početi poslovati s prvim danom nove 2019. godine.

Skupo refinanciranje roll-up kredita

Morat će se i što prije refinancirati roll-up kredit, čije je produljenje nakon dugog pregovaranja dogovoreno pod nimalo povoljnim uvjetima. Dogovorena je kamatna stopa Euribor + 8 posto do 10. siječnja 2019.godine. Od 10. siječnja do 10. veljače 2019., kamatna stopa će biti Euribor +10 posto te raste za 0,5 posto svaki idući mjesec. U srpnju 2018. platit će se dva posto naknade, a u siječnju i travnju 2019. godine još po jedan posto naknade.

Irena Weber izjavila je ranije da se s finaliziranjem nagodbe i njezinom pravomoćnosti očekuje da će se moći dobiti puno povoljniji kredit.

“Ova će grupa biti iznimno poželjan klijent za sve komercijalne banke”, optimistično je izjavila Weber u intervjuu Večernjem listu, a hoće li financiranje doista biti povoljnije bit će pravi pokazatelj kakva će sudbina nove kompanije biti.

Pročitajte i ovo:
Veliki finale Agrokorove nagodbe: Spektakl uz Rolling Stonese