Jadranske banke
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a i Mato Filipović, predsjednik Uprave JABA-e

Do kraja ove godine Jadranska banka trebala bi biti u potpunosti pripojena Hrvatskoj poštanskoj banci koja ju je početkom ovog mjeseca akvizirala i dokapitalizirala sa 110 milijuna kuna, najavili su danas čelnici tih dviju banaka, Tomislav Vuić (HPB) i Mato Filipović (JABA).

Nakon preuzimanja Jadranske banke HPB je zauzeo oko pet posto tržišta, a prvo polugodište banka je završila s 94,4 milijuna kuna neto dobiti, što je njezin najbolji polugodišnji rezultat.

Tomislav Vuić rekao je da je preuzimanje Jadranske banke za HPB veliki test koji će banka, uvjeren je, uspješno položiti i pokazati da je spremna odraditi i tako složene poslove. Jedan od strateških ciljeva HPB-a je povećanje tržišnog udjela na 10 do 15 posto, što planira ostvariti organskim rastom, ali i novim akvizicijama.

Kako je pojasnio, u ovom trenutku u planu nemaju konkretnu akviziciju, ali “žele motivirati vlasnika da bude spreman reagirati u situaciji u kojoj se ukaže prilika”.

Snažan rast kreditiranja poduzeća

Uprava HPB-a koncentrirana je na integriranje JABA-e te na poboljšanje operativne dobiti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Iako je šestomjesečna neto dobit dosegnula gotovo 95 milijuna kuna, operativna dobit banke je pala za 20 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2017. godine.

Do pada operativne dobiti došlo je zbog pada neto prihoda od kamata (za 5,1 posto), stalnog prirasta viškova likvidnosti, pada neto prihoda od naknada (za 2,9 posto), dok su ostali nekamatni prihodi niži za čak 29,8 posto.

David Tomašek, direktor Ureda za strateški razvoj, naglasio je da je HPB u prvih šest mjeseci povećao kreditiranje stanovništva za 4,5 posto, dok je kreditiranje trgovačkih društava raslo za visokih 15,3 posto. Rast kreditiranja financiran iz rasta depozita u visini od 987 milijuna kua(pet posto).

HPB najavio osnivanje Regionalnog centra Šibenik

Kao novi vlasnik JABA-e, čija je sanacija počela u lipnju 2015., Hrvatska poštanska banka osnovat će Regionalni centar Šibenik koji će biti odgovoran za financijsku podršku i široki program partnerstva sa svim nositeljima razvoja u Šibensko-kninskoj županiji.

Plan je u srednjoj Dalmaciji ojačati poziciju najveće banke u hrvatskom vlasništvu uvođenjem novih oblika suradnje, novih usluga i dodatnih kanala prodaje za klijente – građane, gospodarstvo te lokalnu zajednicu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Mato Filipović, novi predsjednik Uprave JABA-e, kazao je kako je banka posljednje tri godine vegetirala podsjetivši da bi završila u stečaju u studenom ove godine, da je nije preuzela HPB. Bilanca banke iznosi, rekao je 1,7 milijardi kuna, od čega se 1,5 milijardi odnosi na štednju.

“To govori o visokoj lojalnosti naših klijenata kojima ćemo sada pod brendom HPB-a moći ponudi nove proizvode i usluge”, najavio je Filipović. Kazao je da će u procesu integracije pokušati zadržati svako radno mjesto, prije svega razvojem Regionalnog centra, ali da će neminovno doći do racionalizacije. Dio viška zaposlenika rješavat će se prirodnim odlaskom u mirovinu, a dijelu će se ponuditi otpremnine, rekao je Filipović koji prije imenovanja na poziciju predsjednika Uprave JABA-u vodio najveću organizacijsku jedinicu HPB-a, Sektor poslovanja sa stanovništvom.

Imovina HPB-a dosegnula je 20,7 milijardi kuna (uz rast od 4,7 posto u prvom polugodištu), dok kapital iznosi 1,95 milijardi kuna (s povećanjem od 2,2 posto). Na pitanje novinara o dokapitalizaciji, Vuić je kazao da se već četiri godine bavi tim problemom. “Dokapitalizacija HPB-a je neophodna, ali u ovom trenutku nije nam prioritetna”, zaključio je Vuić.