ljestvici
Foto: Pixabay

Na svjetskoj ljestvici talenata za ovu godinu, koju objavljuje Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, Hrvatska je napredovala na šest mjesta u odnosu na 2017. Među 63 zemlje koje su trenutno rangirane u IMD – Svjetskom godišnjaku konkurentnosti, Hrvatska je po kvaliteti talenta zauzela 54. mjesto, objavilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).

U Izvješću o talentima Hrvatska je poboljšala svoju ocjenu s 37,84 na 42,74. Najviša ocjena iznosi 100 i ona je ponovo pripala prvorangiranoj Švicarskoj.

Švicarska opet prva

Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi stvorila bazu talentiranih osoba potrebnih za povećanje konkurentnosti i rast gospodarstva. Izvješće se bazira na tri ključna faktora:

1. Ulaganje i razvoj – podizanje kvalitete obrazovnog sustava kroz javne investicije u cilju povećanja broja talentiranih osoba u zemlji.

2. Faktor privlačnosti – sposobnost zemlje da zadrži svoje nadarene osobe i privuče nadarene osobe iz inozemstva.

3. Faktor spremnosti – mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada za potrebnom radnom snagom i stvaranje baze talentiranih osoba.

Ove godine Švicarska je ponovno prva na ljestvici, a slijede Danska, Norveška, Austrija, Nizozemska, dok se na dnu ljestvice nalaze Slovačka (59.), Kolumbija (60.), Meksiko (61.), Mongolija (62.) i Venezuela (63.).

Europske zemlje vodeće u ulaganjima u obrazovanje

Od zemalja novih članica EU, najbolje su rangirane Estonija (28.), Slovenija (30.), Češka (37.), Poljska (38.) i Mađarska (49.).

“I ove godine europske zemlje dominiraju na ljestvici talenata. Od prvih 15 mjesta, 11 se odnosi na zemlje Europe. Za to su zaslužni izvrsni obrazovni sustavi europskih zemalja koji izdvajaju Europu od ostalih regija svijeta”, priopćio je NVK.

Ističu da većina europskih zemalja u prosjeku ima visoku razinu ulaganja u obrazovanje i to od primarne do tercijarne razine. To im omogućuje da razvijaju lokalne talente i istodobno privlače strane, visokoobrazovane stručnjake, na koje se mnoge europske kompanije oslanjaju.

Rezultati istraživanja temelje se na tri faktora koji sadrže ukupno 30 pokazatelja. Dio pokazatelja su statistički podaci dok je drugi dio pokazatelja dobiven kroz istraživanje mišljenja gospodarstvenika.

Hrvatska zadnja po kvaliteti menadžmenta

Hrvatska je najbolje pozicionirana po faktoru ulaganja i razvoja – po tome se pozicionirala na 39. mjesto. Kao prednosti ističu se izdvajanje za obrazovanje po učeniku (postotak BDP-a po glavi stanovnika) te omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama. Kao nedostatak navodi se nedovoljno ulaganje kompanija u trening zaposlenika.

Po faktoru sposobnosti zemlje da zadrži kvalitetnu radnu snagu i privuče strane talentirane osobe Hrvatska se nalazi na 60. mjestu. Kao prednost izdvojen je indeks troškova života, a nedostatak je u privlačenju i zadržavanju talentiranih osoba.

Kod faktora spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom Hrvatska se nalazi na pretposljednjem 62. mjestu.

Najbolje smo rangirani po znanju stranih jezika (31.), a nedostaci su nam u području dostupnosti osoba s financijskim vještinama, međunarodnog iskustva višeg menadžmenta te dostupnosti kompetentnog višeg menadžmenta. U sva ta tri područja Hrvatska je na posljednjem mjestu, ističu u Nacionalnom vijeću za konkurentnost.

Pročitajte i ovo:
Evo zašto je Amerika prva prema globalnoj konkurentnosti
Hrvatska pala za dva mjesta na globalnoj ljestvici konkurentnosti