Nikola Tesla
Hrvoje Katić i Tomislav Kadežabek demonstriraju rad aplikacije EVA / Izvor: Ericsson Nikola Tesla

U povodu međunarodnog dana osoba s invaliditetom Ericsson Nikola Tesla lansirao je besplatnu aplikaciju za upravljanje pametnim telefonima na hrvatskom jeziku, nazvanu EVA. Riječ je o naprednoj tehnologiji koju je razvio tim Nikole Tesle predvođen Hrvojem Katićem koji je i sam osoba s invaliditetom.

Uz standardne telefonske funkcije – pozivanje, primanje i čitanje SMS-ova, dodavanje kontakata, pregled odlaznih i dolaznih poziva, aplikacija EVA omogućava pozivanje hitnih službi, pruža informacije o stanju mreže i baterije, o satu i datumu, vremenskoj prognozi, lokaciji, omogućava pisanje, čitanja i pohranjivanja bilješki, diktiranje teksta, uporabu kalkulatora te pristup YouTubeu.

Katić najavio razvoj aplikacije

EVA se može koristiti na jeftinijim pametnim telefonima, tabletima i kompjuterima te je besplatno dostupna svim građanima putem servisa Google Play Store. Aplikaciju pokreće operativni sustav Android, uz instalirane Google Voice Search i Google Voice servise koji dolaze standardno instalirani na većini uređaja koji imaju operativni sustav Android.

Tomislav Kadežabek, član tima koji je radio na razvoju aplikacije, istaknuo je da su u svijetu već dostupna mnoga rješenja za prepoznavanje govora, glasovno naređivanje i diktiranje teksta no EVA je prvo takvo rješenje namijenjeno korisnicima s hrvatskog govornog područja.

“Razmišljamo kako dodatno olakšati upotrebu aplikacije. Jedna od ideja je primjena tehnologije prepoznavanja lica. Bilo bi dovoljno da kamera prepozna lice korisnika kako bi se aplikacija pokrenula. Imamo još neke ideje koje ćemo pokušati realizirati kroz nadogradnju, a cilj nam je stalno unaprjeđivati aplikaciju”, rekao je Hrvoje Katić koji je jučer demonstrirao rad aplikacije EVA.

Nikola Tesla
Tim zaslužan za razvoj aplikacije EVA / Izvor: Ericsson Nikola Tesla

Priručnik za prilagodbu radnih mjesta

Paralelno s aplikacijom u Ericssonu Nikoli Tesli predstavljen je i priručnik Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta koji je izradio Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Priručnik će, rečeno je, olakšati poslodavcima prilagodbu radne okoline za zaposlenike s invaliditetom, a također je besplatno dostupan na stranicama Zavoda.

“Želimo pokazati i dokazati da osobe s invaliditetom mogu raditi i biti vrijedni članovi našeg društva. Posebno mi je drago da s Priručnikom i aplikacijom EVA mijenjamo paradigmu zapošljavanja osoba s invaliditetom i odmičemo se od razmišljanja da osobe s invaliditetom mogu raditi samo pomoćne poslove. Ovo su primjeri da osobe s invaliditetom mogu raditi itekako odgovorne i značajne poslove te doprinijeti dobrobiti kompanije u kojoj rade i dobrobiti svih osoba s invaliditetom”, kazala je direktorica Zavoda Damira Benc.

Nikola Tesla potiče uključivost i različitost

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla, poručila je da aplikacijom EVA kompanija pokazuje kako ICT svima omogućava ostvarenje svog punog potencijala.

“U našoj kompaniji zapošljavamo ljude prema znanju te smatramo da svakome treba dati priliku za profesionalni razvoj te potičemo uključivost i različitost. Nažalost, zbog ograničene podrške u obrazovanju osoba s invaliditetom, na tržištu rada je teško naći osobe s invaliditetom koji su visokoobrazovani ICT stručnjaci. Zbog toga bi se relevantna tijela državne uprave te svi zainteresirani dionici, uključujući HUP, HGK i društveno odgovorne poslodavce, trebali povezati u kreiranju jedinstvene strategije obrazovanja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom za tržište rada 21. stoljeća”, ističe Kovačević.