nogometni
Foto: Pixabay

Nogometni biznis ruši sve rekorde već punih 18 godina. Pet velikih europskih nacionalnih nogometnih liga ostvarilo je rekordnih 15,6 milijardi eura prihoda u sezoni 2017./2018., dok su prihodi europskog nogometnog tržišta dosegnuli također rekordnih 28,4 milijardi eura, 1,4 milijardi eura više nego u prethodnoj sezoni, objavio je Deloitte u svom 28. godišnjem pregledu financija u nogometu.

Kad je riječ o prihodima, Premijer liga je za 72 posto veća od svojeg najvećeg konkurenta, njemačke Bundeslige, koja je pretekavši španjolsku La Ligu postala druga najveća liga u Europi. No, Bundesliga i dalje je najposjećenija europska liga, s prosječnim brojem posjetitelja oko 43.000 u sezoni 2018./2019.

Nogometne utakmice najtraženija zabava

Unatoč porastu prihoda, sveukupni su poslovni rezultati “pet velikih” europskih liga pali u sezoni 2017./2018. jer su izdvajanja za plaće sustigla znatan porast prihoda od televizijskih prava u Engleskoj i Španjolskoj.

“Ako zanemarimo ciklički učinak finala UEFA-inih i FIFA-inih prvenstava u kojima sudjeluju nacionalne reprezentacije, svjedočili smo porastu prihoda u svih 18 godina za koje smo izračunavali veličinu europskog nogometnog tržišta. S obzirom na to da su nogometne utakmice uživo jedna od najtraženijih vrsta zabave za gledatelje i televizijske kuće, kao i jedna od najzastupljenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo nastavak rasta prihoda”, kaže Dan Jones, partner i voditelj u Deloitteovu segmentu sportskih djelatnosti.

Premijer liga vodeća, Bundesliga druga

Premijer liga vodeća je po prihodima, a Španjolska i Njemačka natječu se za drugo mjesto.  Deloitteovi analitičari očekuju da će Njemačka zadržati svoju poziciju druge najveće lige s obzirom na prihode i u sljedećem izdanju pregleda, dok bi joj La Liga mogla ponovno preoteti mjesto u sezoni 2019./2020.

Premijer liga održala je svoju znatnu prednost pred svojom najoštrijom konkurencijom u sezoni 2017./2018., ostvarivši sveukupno 5,4 milijardi eura prihoda. Međutim, njezin se omjer plaća i prihoda pogoršao u sezoni 2017./2018 na 59 posto, nastavno na povećanje izdvajanja za plaće za 15 posto, kaže se u priopćenju.

Početak novog ciklusa ugovora o TV pravima njemačke Bundeslige doveo je do povećanja prihoda od 290 milijuna eura te je time ona smijenila španjolsku La Ligu kao drugu najbogatiju ligu na svijetu.

nogometni
Foto: Pixabay

Real Madrid i Barcelona najbogatiji klubovi

Prihodi klubova u La Ligi prvi su put probili granicu od tri milijarda eura, nakon novog rasta od sedam posto. Porast je dijelom rezultat trećeg uzastopnog trijumfa Real Madrida u UEFA-inoj Ligi prvaka u sezoni 2017./2018. U kombinaciji s Barceloninim komercijalnim rastom, koji obuhvaća novi četverogodišnji sponzorski ugovor s markom Rakuten, dva najveća kluba španjolskog nogometa zauzele su prva dva mjesta u Deloitteovoj Financijskoj nogometnoj ligi u 2019.

Talijanska Serija A i dalje je teško pratila rast prihoda u Engleskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Premda je prihod narastao za osam posto (na iznos od 2,2 milijarde eura), to nije bilo dovoljno za smanjenje inače sve većeg jaza. Povećanje troškova plaća odvijalo se sporije nego u ostalih “pet velikih” liga, što je dovelo do najnižeg omjera plaća/prihoda (66 posto) od sezone 2005./2006.

Unatoč tomu, Juventusova kupovina Christiana Ronalda i drugi transferi u ljetu 2018. vrlo će vjerojatno dovesti do povećanja plaća u sezoni 2018./2019., ističu u Deloitteu.

Francuzima pali prihodi od TV prava i sponzorstva

Najbolja francuska liga, Ligue 1, i dalje ima najmanje prihode u usporedbi s “pet velikih” europskih liga (1,7 milijardi eura). Pad prihoda od TV prava i sponzorstva neutralizira porast prihoda od utakmica i drugih komercijalnih prihoda.

“Ligue 1 mora pričekati sezonu 2020./2021. kako bi ostvarila znatna povećanja prihoda od televizijskih prava, kada će se vrijednost TV prava povećati za više od 55 posto na otprilike 1,2 milijarde eura po sezoni, što je više od trenutačne vrijednosti tv prava Serije A (1 milijarda eura) i slično naknadama za tv prava na domaće prijenose koja s trenutačno plaćaju “La Liga-i”, kažu u Deloitteu.

Lige izvan “pet velikih”

Među ligama koje ne pripadaju “pet velikih” europskih nogometnih liga, ruska Premijer liga (prihod od 813 milijuna eura) pretekla je tursku ligu Süper Lig (prihod od 731 milijuna) i tako zauzela šesto mjesto na ljestvici liga s najvećim ostvarenim prihodima u Europi. Rast prihoda ruske lige ostvaren je zbog novog ugovora o TV pravima te povećanih prihoda od utakmica zbog poboljšanja infrastrukture vezano za Svjetsko prvenstvo 2018.

Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji donijelo je izravna i neizravna povećanja prihoda na europskom nogometnom tržištu. To je rezultiralo porastom zbog učinka koji FIFA, UEFA i nacionalni savezi imaju na veličinu europskog tržišta i to za 75 posto, sa 2,4 milijardi eura u sezoni 2016./2017. na 4,2 milijardi eura u sezoni 2017./2018.