lipnja
Foto: Pixabay

Od prvog lipnja svim zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu povećat će se minimalne plaće. Osnovna bruto plaća za poslove jednostavne poslove, npr. sobar/ice i nosač prtljage, iznosit će 3.750 kuna. Za manje zahtjevne poslove kao što su npr. poslovi pomoćnog kuhara, pomoćnog konobara, pomoćnog recepcionara ili slastičara minimalna osnovna bruto plaća će iznositi 4.100 kuna, dok će za zahtjevnije poslove, kao što su primjerice poslovi konobara, kuhara, slastičara, recepcionara i slično iznositi 4.950 kuna.

“Povećanje minimalnih bruto plaća od pet posto koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja od 1. lipnja se proširuje na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane”, priopćili su iz HUP-a.

Minimalne plaće rastu od pet do devet posto

Podsjećaju da su u ožujku 2018. HUP – Udruga ugostiteljstva i turizma i Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sklopili Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji je, među ostalim, donio značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja (10 posto).

Kroz Dodatak I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva dodatno su povećane minimalne plaće za pet, odnosno devet posto za razred I koliko iznosi nova minimalna plaća u Hrvatskoj.

“Ugovoreni novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4950 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima”, pojasnila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Suzbijanje nelojalne konkurencije

HUP – Udruga ugostiteljstva i turizma s granskim sindikatima u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavila okvir za uređenje plaća i radnih odnosa s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva te s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije, ističe se u priopćenju.

lipnja
Foto: Pixabay

“Institut proširene primjene je za ugostitelje poduzetnike posebno važan jer, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez istoga ne bi imali mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar šest mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od osam sati, ukoliko nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor”, kažu u HUP-u.

HUP najavio bolje uvjete za radnike

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, naglasio je da su bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi. Najavio je da će HUP i dalje intenzivno raditi na poboljšanju poslovne klime i nadležnim ministarstvima kontinuirano predlagati rješenja za poticanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj.

“Turistički sektor suočava se s nizom izazova a ljudski potencijali jedan su od najvećih. Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike kako bi osigurali konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Proširenje predmetnih izmjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva još je jedan korak u tom smjeru”, izjavio je predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin.

Sindikat pozvao Vladu na porezno rasterećenje rada

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, založio se za ukidanje visokih poreznih i parafiskalna opterećenja rada, u cilju očuvanja stabilnosti radnih mjesta i daljnjeg razvoja turističkog sektora nužno.

“Od države očekujemo podršku našim naporima kroz osiguranje stabilnog poslovnog okruženja te kontrolu isplate plaća utvrđenih Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva za domaće i strane ugostiteljske radnike u Hrvatskoj.

Time će se spriječiti nelojalna konkurencija i sve njene štetne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun, kao i osigurati zakonite uplate poreza i doprinosa koje će se pozitivno odraziti na punjenje državnog proračuna, a time na sadašnji i budući materijalni položaj radnika, što je od najvećeg interesa poslodavaca i sindikata”, istaknuo je Andrić.

Pročitajte i ovo:
Nedostatak radnika alarmantan, poslodavci izlobirali ukidanje kvota