inovativnije
Ilustracija: Pixabay

S Južnom Korejom, najinovativnijom zemljom svijeta, prema Bloombergovom inovacijskom indeksu, gotovo se izjednačila Njemačka, najveća europska ekonomija i to zbog napretka u područjima istraživanja i obrazovanja, objavio je Bloomberg koji već sedam godina objavljuje svoj godišnji inovacijski indeks.

Top 10 inovativnih zemalja
1. Južna Koreja
2. Njemačka
3. Finska
4. Švicarska
5. Izrael
6. Singapur
7. Švedska
8. SAD
9. Japan
10. Francuska

“Bitka za kontrolu globalne ekonomije u 21. stoljeću bit će dobivena ili izgubljena na bojnom polju inovativnih tehnologija. Prvo mjesto Koreje i napredak Kine je podsjetnik da trgovinski rat SAD-a može usporiti ali ne i zaustaviti tehnološki napredak Azije”, prokomentirao je Tom Orlik iz Bloomberg Economicsa.

U Bloombergovom indeksu Njemačka je gotovo sustigla Južnu Koreju, prvakinju već šest puta, zbog doprinosa dodane vrijednosti kroz proizvodnju te intenzitetu istraživanja, uglavnom izgrađenom oko industrijskih giganata kao što su Volkswagen, Rober Bosch i Daimler. Prednost Južne Koreje se smanjila dijelom zbog slabijih rezultata u području patenata.

Hrvatska pala za dva mjesta

Hrvatska je zauzela 44. mjesto, dva mjesta niže nego što je bila na prošlogodišnjoj listi. Lošiji inovacijski indeks od europskih zemalja imaju samo Srbija, Cipar i Ukrajina.

Rangiranje zemalja za 2019. uključilo je više od 200 zemalja. Svaka je dobila ocjenu od 1 do 100 na temelju sedam jednakovrijednih kategorija. Zemlje za koje nisu bili dostupni podaci za barem šest kategorija su izostavljene. Tako se broj rangiranih zemalja smanjio na 95, pojasnio je Bloomberg.

Godišnji Bloombergov inovacijski indeks analizira više desetaka kriterija koristeći sedam metrika, uključujući ulaganja u istraživanja i razvoj, proizvođačke sposobnosti te koncentraciju visokotehnoloških kompanija.

Hrvatska najlošija u patentnoj aktivnosti

Hrvatska je daleko najbolja u području efikasnosti tercijarnog sektora (26. mjesto). Po produktivnosti smo na 34. mjestu, a po dodanoj vrijednosti u proizvodnji na 38. mjestu. To su jedina tri kriterija po kojima je Hrvatska među prvih 40 zemalja. Po ostalim kriterijima daleko je lošija: prema kriteriju Koncentracija istraživanja Hrvatska je na 41. mjestu; High-tech intenzitet je 53., a daleko najlošiji smo po patentnoj aktivnosti – na 59. mjestu.

Upravo je patentna aktivnost pogurala rezultate za Kinu i Izrael, koji je bio veliki pobjednik pomaknuvši se za pet mjesta u ukupnom poretku. Izrael je po patentnoj aktivnosti pretekao Singapur i Švedsku, objavio je Bloomberg.

Hrvatska daleko iza srednjoistočnih zemalja

Hrvatska je na Bloombergovoj rang listi inovacijskog indeksa daleko iza srednjoistočnih zemalja. Poljska je na globalnoj listi najbolje plasirana – zauzela je 22. mjesto. Slijede Češka (25. mjesto), Rumunjska (29. mjesto), Slovenija (31.mjesto), Mađarska (32. mjesto) te Slovačka koja je na 39. mjestu.

Ispred Hrvatske su i Estonija (36.), Litva (37.) te Bugarska (41. mjesto) i Latvija koja je na 42. mjestu.

Rangiranje se objavljuje u vrijeme održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švicarska, gdje se raspravlja o budućnosti globalizacije, ulozi država te o tome kako inovacije pokreću zemlje.

Pročitajte i ovo:
Inovativnim novim poduzećima osigurano 150 mil. kuna potpora
Većina domaćih tvrtki ne zna kako do potpora za istraživanje i razvoj