optimizam
Foto: Pixabay

Izostanak ozbiljnijeg rasta kamatnih stopa jamči nastavak kreditne ekspanzije koja podgrijava osobnu potrošnju. Osobna potrošnja je prerasla u glavni motor rasta. Optimizam potrošača u Hrvatskoj nalazi se na povijesnom maksimumu.

Najnoviji rezultati ankete o pouzdanju potrošača Europske komisije pokazuju da se rezultat za Hrvatsku po prvi puta u povijesti kreće oko prosjeka za EU. Italija je daleko ispod, a Njemačka iznad Hrvatske, piše Arhivanalitika ekonomskog analitičara Velimira Šonje.

Rezultati ankete o pouzdanju potrošača Europske komisije

optimizam
Izvor: Arhivanalitika

U takvim se uvjetima konstelacija za rast u kratkom roku čini prilično čvrsta. Ne vidi se što bi ju moglo poremetiti. No radi se o zreloj fazi ciklusa u kojoj slabost industrije drži kamatne stope nisko, dok optimizam potrošača i servisni sektor koriste takvu konstelaciju i održavaju rast u i dalje pozitivnom području.

Nestaje strah od recesije

Blagi rast obvezničkih prinosa nastavljen je i protekloga tjedna, što se može tumačiti kao dobra vijest. Nema naznake približavanja kratkoročnih i dugoročnih prinosa što bi značilo prijetnju inverzije krivulje prinosa, a blagi rast prinosa može se tumačiti kao početak povratka nešto više očekivane inflacije. To pak može značiti da strah od recesije pomalo nestaje s menija, barem zasad, smatra Arhivanalitika.

Međutim, ostvarena inflacija je i dalje niska. Eurostat je objavio stopu od 1,4 posto za europodručje u ožujku (u odnosu na ožujak 2018.). Hrvatska se s 1,1 posto (prema Eurostatovoj metodologiji; prema domaćoj je 0,9 posto) smješta ispod prosjeka EU.

Uz tako nisku inflaciju (ECB službeno cilja inflaciju do dva posto) nema straha da bi ECB mogao promijeniti najavu da do daljnjega neće mijenjati kamatne stope. “Iskakanja” inflacije na europskome istoku i u Nizozemskoj nisu dovoljna da utječu na ECB koji ne može ignorirati činjenicu da su Italija, Francuska i Njemačka na prosjeku ili ispod njega. Takva konstelacija limitira mogućnost rasta obvezničkih prinosa te najnoviju promjenu prinosa smješta u domenu tehničke korekcije, piše Arhivanalitika.

Pročitajte i ovo:
Prekinuto pogoršanje financijske situacije kućanstava, prvi put u 14 godina