ulaganja
Ministar Marko Pavić / Izvor: Screenshot HRT

Prijedlog mirovinske reforme, koji je već ljetos izazvao oštre reakcije stručnjaka, prije svega zbog najave da će se omogućiti vraćanje osiguranika iz prvog u drugi stup pod uvjetom da svoju štednju iz privatnih fondova prenesu u državni, ministar Marko Pavić planira službeno predstaviti idući tjedan. Sinoć je na HRT-u, a danas i u tjedniku Globus, otkrio još nekoliko detalja iz kojih je, između ostalog, vidljivo da ustraje na svojim prvim prijedlozima.

Zasad se iz Pavićevih najnovijih medijskih istupa iskristaliziralo osam ključnih prijedloga:

1. Produljenje radnog vijeka do 67. godine za žene i muškarce od 2031. godine

2. Veća penalizacija prijevremenog umirovljenja

3. Pravo na dodatak na dodatak od 27 posto na mirovinu imali bi samo osiguranici koji bi štednju iz drugog stupa vratili u prvi.

4. Povećanje najnižih mirovina za 3 posto

5. Povećanje stope izdvajanja za II. stup sa sadašnjih pet na šest posto do 2022. i postupan rast izdvajanja do 10 posto

6. Smanjivanje stope izdvajanja za I. stup za jedan postotni bod, s 15 na 14 posto

7. Prilagodba beneficiranog radnog staža 21. stoljeću

8. Uvođenje nacionalne mirovine i mogućnost da umirovljenici rade 4 sata.

Pavić tvrdi da nema govora o ukidanju II. stupa

“Mirovinska reforma trebala bi donijeti povećanje mirovina za sadašnje umirovljenike kojima će se riješiti i dodatno zdravstveno osiguranje te rast od tri posto minimalnih mirovina. Omogućit ćemo rad od 4 sata sadašnjim i budućim umirovljenicima uz primanje cjelovite mirovine.

Treba osigurati srednjoj generaciji, posebice ženama – dodatnih 500, 600 kuna kako bi im mirovine bile barem kao sadašnje. Trošak toga će iznositi 40 milijardi kuna”, kazao je za HRT ministar Pavić.

>> Mirovinska reforma: Radit ćemo do 67. godine i gotovo svi prihvatiti solidarne mirovine?

“Nema govora o ukidanju drugog stupa, nego se ide s pravom izbora. Svakako treba reći da će 300 tisuća građana rođenih nakon 1962. godine primati mirovinu manju od minimalne i uz dodatak od 27 posto”, kazao je Pavić i naglasio kako hrvatski građani rade puno manje (u prosjeku 30 godina) od građana EU-a.

>> Stručnjaci protiv Pavićevog prijedloga, kažu da se radi o demontaži mirovinskog sustava

Budućim umirovljenicima 600 kuna niže mirovine

U intervjuu za Globus ministar Pavić je pojasnio da se radi o građanima rođenim nakon 1962. koji su zarađivali minimalnu plaću ili do 75 posto prosječne plaće i koji bi i s dodatkom od 27 posto imali manje od najniže mirovine.

“Upravo iz tog razloga želimo i na njih proširiti pravo koje imaju generacije od 1952. do 1961., a to je pravo izbora hoće li mirovinu primati iz prvog i drugog stupa ili će na dan kada odlaze u mirovinu sredstva iz drugog stupa prenijeti u prvi uz dodatak od 27 posto”, rekao je Pavić.

Pavić je podsjetio da je lani dvadesetak umirovljenika koji su otišli u mirovinu po dvostupnom sustavu završilo s manjim mirovinama.

“Procjenjujemo da će takvih slučajeva do 2020. biti više od 3000, a većinom je riječ o ženama s mirovinama manjim od sadašnjih umirovljenika. Svake sljedeće godine taj broj će rasti”, rekao je Pavić.

Naglasio je da će već sljedeće godine veliki broj umirovljenika imati, u prosjeku, 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih umirovljenika.

Pavić ističe međugeneracijski sukob

“Najvažnije je da se izjednače prava svih umirovljenika, jer sada je sustav nepravedan prema nekim generacijama”, izjavio je Pavić.

Kao najveći problem mirovinskog sustava vidi sukob triju generacija: Sadašnjih umirovljenika koji žele veće mirovine, koje se mogu osigurati jedino sredstvima iz proračuna. Zatim umirovljenika koji odlaze u mirovinu u idućih 15 godina i pripadaju generacijama rođenih između 1962. i 1980., a koji će po sadašnjem zakonu imati u prosjeku oko 600 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici. Te, napokon, generacije rođene 1980. i kasnije, koje uz povećanje izdvajanja u drugi stup imaju mogućnost zaraditi veće mirovine od onih kakve imaju sadašnji umirovljenici.

Bivši ministar Vidović zagovara socijalnu održivost mirovina

U HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”, u utorak navečer, koja je bila posvećena mirovinskoj reformi, sudjelovao je među ostalima i bivši ministar rada i socijalne skrbi i Davorko Vidović (SDP). On je kazao kako de facto dolazi do ukidanja 2. mirovinskog stupa. Smeta ga što se na prvo mjesto stavlja financijska održivost sustava.

“Nije problem financijska nego socijalna održivost mirovina. Hrvatski umirovljenik ima manje od 50 posto svoje plaće, dok je drugdje to 70 i više posto. Treba osigurati iole normalan život umirovljenika. Treba se osigurati rast mirovina. Ključ za rješenje problema je veći broj zaposlenih i veća primanja onih koji rade”, kazao je Vidović.

Ministar Pavić je kazao kako to predstavlja ‘popis želja’ i da je financijska održivost sustava nužna, piše HRT.

Pročitajte i ovo:
Mirovine rastu u prosjeku 63 kune, braniteljima 151 kunu
I šef Hanfe protiv Pavićevog prijedloga mirovinske reforme
Beneficirani staž ukida se za 43 zanimanja, pogledajte koja