Crni petak
Fota: Pixabay

Ministarstvo uprave planira uvesti POS blagajne u tijela državne uprave kako bi građani obveze prema državi mogli plaćati karticama, a u slučajevima visokih iznosa i na rate. Ministarstvo uprave Lovre Kuščevića priprema, naime, projekt e-Pristojbe kojim će se proširiti mogućnost plaćanja državnih pristojbi elektroničkim putem.

Iz Ministarstva najavljuju kako planiraju uvesti POS blagajne u tijela državne uprave kako bi građani obveze prema državi mogli plaćati putem POS uređaja na šalteru ili unaprijed preko e-sustava. Plaćanje karticama na rate bit će moguće, kako se zasad najavljuje, u slučajevima visokih iznosa.

Preporuke Američke gospodarske komore

Sada se tek manji broj naknada, kao što su prometne kazne ili porez na motorna vozila može plaćati karticama. U Ministarstvu uprave zagovaraju uvođenje kartičnog plaćanja davanja prema državi, prije svega kod plaćanja obveza s višim iznosima poput poreza na promet nekretnina, poreza na najamnine ili jednokratnih komunalnih naknada kod gradnje novih objekata.

Zasad još nije točno definirano za koje će se naknade građanima omogućiti plaćanje karticama. Američka gospodarska komora, s kojom Ministarstvo uprave surađuje na razvoju sustava e-Pristojbe, preporučila je da se šira upotreba kartičnog plaćanja najprije uvede kod plaćanja obveza s višim iznosima poput poreza na promet nekretnina, poreza na najamnine ili jednokratnih komunalnih naknada kod gradnje novih objekata.

Marić kaže da je inicijativa dobra

Komentirajući prijedlog Ministarstva uprave, ministar financija Zdravko Marić kazao je kako ta inicijativa ide u smjeru da državna uprava bude zaista pravi servis građanima, a ne sama sebi svrha.

“Inicijativa putem informacijske tehnologije i općenito informatizacije državne uprave ide u smjeru da se usluga digne na još višu razinu po pitanju efikasnosti i dostupnosti građanima i poreznim obveznicima”, rekao je Marić. Podsjetio je kako propisi već omogućavaju otplatu poreznog duga na 24 rate.

U Ministarstvu uprave ističu važnost uvođenja mogućnosti kartičnog plaćanja u poslovanju građana s tijelima javne uprave ne samo zato što će se tako smanjiti plaćanja gotovinom, nego i zato što bezgotovinsko plaćanje povećava sigurnost u platnom prometu.

Također, uvođenjem POS uređaja u državne urede trebala bi se napokon smanjiti i upotreba državnih biljega.