3. maj
Premijer Andrej Plenković / Izvor: HUP

Hrvatska pošta jedna je od državnih tvrtki čija se privatizacija najavljuje već nekoliko godina. Temu je aktualizirao šef Hanfe Ante Žigman koji je predložio Vladi da građanima proda 25 posto dionica Hrvatske pošte putem inicijalne javne ponude (IPO). Ako Vlada prihvati prijedlog Hanfe, bio bi to treći IPO u Hrvatskoj (nakon Ine i HT-a), a po svemu sudeći mogao bi biti realiziran 2020., u zadnjoj godini mandata vlade premijera Andreja Plenkovića.

HP bi rado kupili i mirovinski fondovi, o čemu učestalo komuniciraju i apeliraju na Vladu da donese odluke o privatizaciji državnih poduzeća. Prema ocjeni mirovinaca, Hrvatske pošte su najspremnije za privatizaciju, profitabilno su poduzeće koje, ističu, vodi kvalitetan menadžment. Mirovinski fondovi bi, neslužbeno se saznaje, željeli preuzeti većinski udjel u Hrvatskoj pošti, odnosno paket veći od 50 posto plus jednu dionicu, ali bi uz dogovor o transparentnom upravljanju kompanijom investirali i ako bi Vlada odlučila prodati udjel manji od 50 posto.

Hrvatske pošte spremne za privatizaciju

Hrvatska pošta je 2018. završila s oko 1,7 milijardi kuna ukupnih prihoda, uz neto dobit od 39,4 milijuna kuna, pri čemu je EBITD-a iznosila 198,5 milijuna kuna. Medijske procjene o tržišnoj vrijednosti Hrvatskih pošta kreću se na razinama od oko dvije milijarde kuna.

Prijedlog Hanfe došao je nakon što je HP dovršio najveću investiciju u svojoj povijesti vrijednu 350 milijuna kuna. Radi se o gradnji novog sortirnog centra u Velikoj Gorici, jednom od najmodernijih logističkih centara u Europi u kojeg se djelatnici HP-a useljavaju ovo ljeto. HP je prošli mjesec promijenio i vizualni identitet kompanije, kao dio većeg rebrendiranja kojim se želi predstaviti kako moderna, digitalna kompanija. Što se tiče samog HP-a, trenutak aktualiziranja privatizacije nije mogao biti bolji.

Trenutak bi mogao biti povoljan i za Plenkovićevu Vladu koja bi se tako u posljednjoj godini mandata mogla pohvaliti barem jednom privatizacijom državnog poduzeća i to po modelu narodnog dioničarstva u kojem bi HP, slično kao što je to bilo s Inom i HT-om, bio ponuđen građanima. Podsjetimo, Plenkovićeva Vlada planirala je i IPO HEP-a u nakani da tako prikupi novac potreban za reotkup dionica Ine od Mola, ali je odustala od te ideje zbog frakcije u HDZ-u koja nije za privatizaciju HEP-a.