šaltera
Ilustracija: Pixabay

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u razgovoru za Hinu početak provedbe “krovnog projekta svih projekata digitalizacije” – Centra dijeljenih usluga (CDU), vrijednog 362 milijuna kuna, kojega s 85 posto sufinancira Europska unija, a ugovor za taj projekt bit će potpisan u ponedjeljak u Vladi, piše N1.

Kuščević je istaknuo kako je riječ o jednom od strateških projekata Vlade jer će s njim napraviti zajedničku platformu koju će koristiti sva državna tijela. Sustav CDU omogućit će međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza.

šaltera
Ministar uprave Lovro Kuščević

“Različiti projekti su u različitom stadiju realizacije. Najduži projekt traje četiri godine, međutim procesi će se odvijati kontinuirano. Pojedine faze ovog projekta bit će vidljive već ove godine, a cijeli projekt CDU će završiti za tri godine od ugovaranja”, istaknuo je ministar uprave i dodao kako je siguran da će do kraja godine 40-ak tijela već “uvući” u CDU.

“To je proces koji se ne tiče samo Ministarstva uprave koje stvara temelje, platformu i preduvjete za razvoj digitalnih usluga namijenjenih građanima i poduzetnicima, rekao je Kuščević.

Građanin će CDU vidjeti kroz pojednostavljenu komunikaciju državnih tijela.

Jednostavnija komunikacija s državnim tijelima

“Na primjer, ako naš sugrađanin želi otvoriti tvrtku Ministarstvo gospodarstva postavlja svoju aplikaciju za otvaranje tvrtke na CDU. I trenutno su potrebne različite potvrde, no kad se napravi CDU uz obrazac za otvaranja tvrtke više ne morate priložiti potrebnu dokumentaciju koju država ima u sustavu jer će sustav sam razmijeniti tražene podatke. Cijeli zahtjev se pokreće online, putem interneta. I vama se predmet rješava jednostavnije, brže i jeftinije”, objašnjava Kuščević.

Kaže kako je CDU platforma koja će omogućiti najprije smještaj informacijskih sustava i registara dok je Jedinstveno upravno mjesto (JUM) namijenjeno građanima kako bi mogli na jednom mjestu (jednom šalteru) pristupiti što većem broju državnih usluga i tamo ih rješavati, bez šetanja od jednog do drugog tijela.

Planira se otvoriti stotinjak fizičkih mjesta gdje će građani moći doći i predati svoj zahtjev. Primjerice, moći će predati zahtjev za mirovinu i online i na jednom od tih fizičkih mjesta, sustav će taj zahtjev prepoznati, pustiti ga na obradu nadležnim tijelima, obraditi ga i vratiti građaninu na to određeno fizičko mjesto ili online, ovisno kako je predao.

Ministar Kuščević pohvalio se i kako je Hrvatska notificirala Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS) odmah nakon Njemačke u grupi s Estonijom, Španjolskom, Italijom i Luksemburgom.

“To znači da smo ostvarili sve tehničke i infrastrukturne projekte kako bi naši sugrađani s našom e-osobnom iskaznicom mogli pristupiti uslugama EU i uslugama onih država koje su provele proces notifikacije. U trenutnom testnom okruženju povezani smo s 15 zemalja, a s tri smo u postupku povezivanja”, rekao je Kuščević i dodao da je Hrvatska među prvih šest država koje su provele postupak notifikacije vjerodajnica, piše N1.

Pročitajte i ovo:
Digitalizacija: Napredujemo polako, ali u nečemu smo ipak bolji od prosjeka EU