središnja
Foto: Pixabay

Većina Hrvata je protiv eura – 56 posto anketiranih u Hrvatskoj je protiv jedinstvene europske valute eura, 40 posto ih je za, dok ih je 4 posto reklo da ne zna odgovor. To je jako loša vijest za Vladu Andreja Plenkovića koja je uvođenje eura naznačila kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva, ravan ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Aktualno raspoloženje hrvatskih građana o zajedničkoj europskoj valuti otkrilo je jesensko istraživanje za Eurobarometar. Istraživanje je provedeno od 8. do 22. studenog u svih 28 zemalja članica, u pet kandidatskih zemalja i u turskoj zajednici na Cipru.

U odnosu na istraživanje koje je Eurobarometar proveo u travnju ove godine, postotak potpore za euro u Hrvatskoj je pao za šest postotnih bodova!

Podrška uvođenju eura u godinu dana pala za 11 postotnih bodova

Prije godinu dana, kada je Vlada najavila uvođenje eura, istraživanja su pokazivala da većina građana podržava takav scenarij. No, i da je značajan dio građana – 45 posto – bio protiv uvođenja eura. Danas ih je protiv 56 posto, punih 11 postotnih bodova više.

Odgovori hrvatskih građana na ostala pitanja koje su postavljena u jesenskom istraživanju Eurobarometra sugeriraju da je pad podrške uvođenju eura više povezan sa situacijom u Hrvatskoj, nego u EU.

uvođenju eura
Foto: Pixabay

Sve više Hrvata pozitivno misli o EU

U porastu je broj Hrvata koji imaju pozitivnu sliku o Europskoj uniji, dok opada broj onih s negativnom slikom. S druge strane, Hrvati su među najpesimističnijima kada je u pitanju stanje nacionalnog gospodarstva: 83 posto ih smatra da je posve loše, a samo 16 posto da je posve dobro, pokazuju rezultati jesenskog Eurobarometra.

Samo 18 posto hrvatskih građana reklo je da ima posve negativnu sliku o EU, dok ih 39 posto ima potpuno pozitivnu sliku o EU-u, što je pet postotnih bodova više nego u proljeće ove godine. Ipak, najviše Hrvata je indiferentno prema Uniji – 42 posto ih ima neutralnu sliku o EU.

Također, većina Hrvata (65 posto) smatra da je gospodarska situacija u EU posve dobra, 26 posto ih misli da je posve loša, a devet posto nije znalo odgovor.

Hrvati strahuju zbog nezaposlenosti i rasta cijena

Hrvati su među onima koji većinom smatraju da je gospodarska kriza već dosegnula svoj vrhunac u pogledu učinka na tržište rada i da slijedi oporavak (njih 58 posto), dok ih 38 posto smatra da još nije prošao vrhunac krize i da najgore tek slijedi.

Kao najvažnije pitanje s kojim se zemlja suočava najviše Hrvata je navelo nezaposlenost (43 posto), zatim ekonomsku situaciju (28 posto) te rast cijena i troškova života (27 posto).

Iako se rast cijena u najširoj javnosti doživljava kao najveći rizik uvođenja eura, ekonomski stručnjaci neprestano ističu da taj rizik nije velik i da su iskustva ostalih zemalja prilikom uvođenja eura pokazala da nije došlo do velikog vala poskupljenja. Daleko veći rizici su pad plaća i novi val pojačanog iseljavanja, isticali su u javnim raspravama koje su se vodile prilikom najave uvođenja eura.

Rezultati Eurobarometrovog istraživanja objavljeni su samo tjedan dana nakon što je guverner Boris Vujčić objavio kako će relativno brzo poslati pismo namjere za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II, o čemu možete više pročitati ovdje.

Pročitajte i ovo:
Uvođenje eura koštat će nas 425 milijuna eura u prvih pet godina