plaća
Foto: Fotolia

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine. Neto prognoza zapošljavanja iznosi čak 14 posto, što je pet postotnih bodova bolje u odnosu na posljednje tromjesečje ove godine, pokazala je anketa globalne kompanije za zapošljavanje i razvoj ljudskih potencijala Manpower.

Tijekom sljedećeg tromjesečja, broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj rast će u sedam od osam industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u našoj zemlji. U usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2018., prognoze su bolje u šest sektora i sve četiri regije.

Velika potražnja za građevinskim radnicima

zapošljavati
Izvor: Manpower

“Najviše će se zapošljavati u građevinskom sektoru, proizvodnji te u sektorima financija, osiguranja, u poslovima s nekretninama i u sektoru poslovnih usluga. Samo se u ugostiteljstvu i turizmu očekuje blagi pad broja zaposlenih, što je očekivano jer su tri prva mjeseca u godini razdoblje izvan sezone”, kaže Nebojša Biškup, direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju.

Najviše su optimistični poslodavci u građevinskom sektoru koji očekuju rast zapošljavanja od čak 32 posto, što je za deset postotnih bodova više u usporedbi s tekućim kvartalom.

Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu jedini su prijavili negativnu prognozu zapošljavanja (-4%), iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim tromjesečjem.

Novih radnih mjesta najviše na istoku zemlje

Regionalno gledajući, najveće šanse za zapošljavanje bit će u istočnoj Hrvatskoj, gdje poslodavci prognoziraju rast zaposlenosti za 21 posto, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018.

Poslodavci na jugu Hrvatske iskazali su najmanje optimizma – njihove prognoze zapošljavanja ukazuju na rast od samo tri posto, no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava.

Prema veličini poduzeća, najoptimističniji su velika poduzeća koja procjenjuju da će u prva tri mjeseca otvoriti 18 posto više novih radnih mjesta, dok prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca iznose +13 posto.

I u Sloveniji raste potražnja za radnicima

“Rast broja radnih mjesta očekuje se i u javnom sektoru, što je nastavak dugogodišnjeg trenda. No, raduje što je ta prognoza za tri postotna boda slabija u usporedbi s prognozama za prethodno tromjesečje te ukazuje na novu racionalnost hrvatske Vlade”, izjavio je Biškup.

Na globalnoj razini, istraživanje ManpowerGroupe pokazuje kako većina poslodavaca očekuje rast broja radnih mjesta u razdoblju od Nove godine do kraja ožujka. To je konstatirano u 43 od 44 analizirane zemlje i područja koja su sudjelovala u istraživanju. Od europskih zemalja, najoptimističniji su poslodavci u Grčkoj i Sloveniji koja je svoje tržište hrvatskim radnicima otvorila početkom srpnja ove godine. Prema istraživanju, u Sloveniji će se radna mjesta otvarati u većoj mjeri nego u Hrvatskoj – tamošnji poslodavci očekuju 19-postotni rast broja radnih mjesta.

Najmanje optimistični su poslodavci u Švicarskoj, Španjolskoj i Italiji u kojoj se očekuje tri posto više radnih mjesta u idućem kvartalu.