poreze
Ministar financija Zdravko Marić / Izvor: Screenshot N1

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u intervjuu Večernjem listu da će državni proračun uz dodatni napor podnijeti tri milijarde kuna troška zbog izdanih jamstava Uljaniku i Petrokemiji, “bez korekcija na prihodnoj strani, dakle bez dizanja poreza.”

Pojasnio je da je prošle godine ostvaren suficit od 2,8 milijardi kuna, “a i ove godine stvari se razvijaju u dobrom smjeru.”

Petrokemija povećala gubitak na 176 milijuna

Kutinska Petrokemija prvo je polugodište 2018. završila s gubitkom od 176 milijuna kuna, znatno višim u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak bio 40,3 milijuna kuna.

Model dokapitalizacije Petrokemije bio je pripremljen prije nekoliko mjeseci, a podrazumijevao je podmirivanje 450 milijuna kuna dugova. Povećanje temeljnog kapitala trebalo bi se provesti izdanjem novih 45 milijuna dionica koje će upisati i uplatiti država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Podloga za to je Vladina odluka iz svibnja o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. U svibnju je Ina izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom.

Država ostaje manjinski vlasnik

Na pitanje Večernjeg lista gdje je zapelo, Marić je odgovorio da je proces dokapitalizacije u završnoj fazi te da Vlada očekuje da će Europska komisija i nadležna tijela za zaštitu tržišnog natjecanja dati suglasnost na predviđeni model dokapitalizacije.

“U trenutku pregovaranja s investitorima država je prema Petrokemiji bila izložena 550 milijuna kuna. Pregovorima smo se izborili da ne preuzmemo cijeli iznos jamstava, već samo dio, s time da će država zadržati i dio vlasništva u kapitalu.

Dugogodišnje odgađanje rješavanja problema Petrokemije dovelo je do situacije da je Petrokemija prisiljena prodavati proizvode avansno po nižim cijenama da bi se osigurala likvidnost i isplatile plaće.

Dokapitalizacijom se jača pozicija Petrokemije na tržištu. Ako se poslovanje Petrokemije dovede na razinu konkurenata u regiji u pogledu profitabilnosti, a nema razloga da tako ne bude, i država će od toga kao manjinski vlasnik imati financijske koristi.

Ono što posebice frustrira činjenica je da su već prije nekoliko godina postojali uvjeti za rješenje Petrokemije. Međutim, zbog neodlučnosti i loših odluka političkih čimbenika u to vrijeme, učinjena je velika šteta kako Petrokemiji tako i državnom proračunu”, izjavio je Marić.

Osnovica ista i za puno i nepuno radno vrijeme

Marić je između ostalog najavio kako odustaje od najavljenog podizanja osnovice za isplatu doprinosa članova uprava i direktora poduzeća.

Podsjetio je na to da su kod jednog broja osnivača i vlasnika d.o.o.-a uočili “određene neprihvatljive pojave drastičnog umanjenja plaćanja iznosa doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje”.

Da bismo onemogućili očiti nerazmjer iznosa plaćenih doprinosa i mogućnosti korištenja prava iz zdravstvenog i mirovinskog sustava, a uvažavajući primjedbe i mišljenja iznesena u dosadašnjem tijeku javnog savjetovanja, predložit ćemo izmjenu Zakona o doprinosima prema kojem će već spomenuti predsjednici i članovi uprava d.o.o.-a plaćati iznos doprinosa na propisanu osnovicu kao i oni koji su prijavljeni s punim radnim vremenom, a to je postojeća osnovica 0,65 posto od prosječne plaće, bez obzira na prijavljeno radno vrijeme ili osnovu osiguranja.

Prema tome, predsjednicima i članovima uprava koji u tvrtkama rade puno radno vrijeme ništa se neće mijenjati, kao ni onima, poput umirovljenika, koji imaju pravo rada četiri sata dnevno”, rekao je Marić u velikom intervjuu Večernjem listu.