dobne
Foto: Fotolia

U prvim komentarima na predložene porezne promjene poduzetnici su, preko svojih udruga HUP i HOK, najspornijim ocijenili uvođenje dobne diskriminacije u porez na dohodak. Ministar financija Zdravko Marić je, podsjetimo, kao jednu od mjera najavio oslobađanje poreza na dohodak zaposlenika mlađih od 25 godina, dok bi oni u dobnom razredu od 25 do 30 godina plaćali polovicu tog poreza. Uvjet za to je da im je neto plaća veća od 3800 kuna, odnosno 5700 kuna, ako koriste povećanje osobnog odbitka za uzdržavanog člana obitelji.

“Svakako podržavamo namjeru daljnjeg poreznog rasterećenja građana i poduzetnika, ali želimo čuti dodatna pojašnjenja i argumentacije izmjena poreza na dohodak vezane uz dob zaposlenika. Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava, koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi”, ističu u HUP-u o dodaju da će konkretnije komentare novog kruga poreznih izmjena tek nakon što Ministarstvo financija objavi cjeloviti prijedlog.

Neprihvatljiva penalizacija zbog dobi

Pročitajte i ovo:

>> Gospodarstvenici s Marićem: Porezi previsoki, bruto plaće u Hrvatskoj veće nego u Njemačkoj

>> Vlada gluha, ICT-ovci uporni – opet traže 5 malih mjera poreznog rasterećenja

 >> Ugostitelji: Država nam porezima nacionalizira gotovo sav prihod

>> Marićev paradoks: Reže poreze, a presija veća nego na početku njegova mandata

Jedno od pitanja na koje žele čuti odgovor jest što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31. godinu.

“Ona bi trebala pasti što je penalizacija zbog dobne granice. Poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika.

HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Sumnjamo da ovakva mjera može zadržati mlade u zemlji jer oni mahom odlaze zbog dugoročne perspektive”, ističe HUP.

“Slatki” porez narušava konkurentnost domaće industrije

Ne podržavaju ni namjeru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera. Pozivaju se na iskustva drugih zemalja koja su pokazala da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mjesta, a imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje.

“Sustav zdravstva nužno treba reformu i veći angažman na preventivi kroz informiranje i edukaciju građana o važnosti brige za zdravlje i zdravim životnim stilovima”, naglasio je HUP.

Pozitivnim ocjenjuju prijedloge da se plaćanje toplih obroka, smještaja, vrtića… tretira kao trošak za što su se poslodavci i HUP i zalagali. Pozitivno je, kažu, i dizanje granice prihoda malih poduzetnika za plaćanje niže stope poreza na dobit.

HOK traži smanjenje stope s 24 na 18 posto za sve

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) smatraju da su najavljene porezne izmjene kozmetičke i neće polučiti željeni učinak ni za građane niti za gospodarstvo.

“Najavljeno smanjenje poreza na dohodak za mlađe od 30 godina neće mnogo utjecati na kvalitetu života i poslovanja mladih, koji prosječno u dobi od 26 godina završavaju visoko obrazovanje, a također neće donijeti dostatan zamah onima koji započinju vlastiti posao”, ističu u HOK-u.

Nejasno je, dodaju, kako će to pravo realizirati mladi koji na primjer otvore obrt u 20. godini. Ukoliko neće moći koristiti navedene olakšice, u HOK-u se pitaju uvode li se opet mjere koje će selektivno i diskriminatorno djelovati na poduzetništvo.

“I dalje tražimo smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. To je način na koji će se poboljšati položaj zaposlenika”, ističu iz HOK-a.

Iskazuju bojazan da se ukidanjem poreza na potrošnju lokalnoj samoupravi stvara prostor za povećanje prireza, kojim će se pokušati nadomjestiti manjak prihoda u proračunu, što će osjetiti i građani i gospodarstvenici.

Niži PDV građani neće osjetiti

Isto tako, ponovno su naglasili važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto te inzistiraju da ta mjera bude konačno uvrštena u ovaj krug porezne reforme.

“Umjesto snižavanjem opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020. godine, predlažemo da se poradi na sinergijskom učinku pametnim kombiniranjem ciljanih mjera. Rezultat smanjivanja stope PDV-a za 1 postotni bod bit će značajan manjak sredstava u državnom proračunu, a novčanik prosječnog građanina neće osjetiti ovo minimalno rasterećenje”, zaključuju u HOK-u.